Nieuws Actueel

Geert Wilders is de weg kwijt

Rik Nizet 3 april 2014

"Geert Wilders is nu volstrekt van het padje af, met de rest van de horigen die bij de PVV-fractie zijn blijven zitten.'' Dat stelde PvdA-voorzitter Hans Spekman donderdag in een reactie op de oproep van de PVV-leider om aangifte tegen Spekman en PvdA-leider Diederik Samsom te doen voor uitspraken die zij over Marokkanen hebben gedaan.Lees ook:5.000 aangiftes tegen Wilders

Spekman zegt dat hij probeert oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving. "En hij zet hele groepen in de samenleving weg. Precies waar ik toen al en nu nog tegen vecht'', aldus Spekman.

'Marokkanen vernederen'Volgens Wilders gaan bepaalde uitlatingen van Spekman en Samsom veel verder dan wat hijzelf over Marokkanen heeft gezegd. De PVV-leider citeerde Spekman, die in oktober 2008 als Tweede Kamerlid in Vrij Nederland pleitte voor een harde aanpak van Marokkaanse probleemjongeren. "De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen", zei Spekman daarin.

Aantal aangiftesDe hoeveelheid aangiftes tegen Wilders om zijn omstreden uitlatingen over Marokkanen, heeft geen invloed op de beslissing of de PVV-voorman wordt vervolgd. "We kijken naar de inhoud van de aangiftes en naar wat de heer Wilders precies heeft gezegd en in welke context'', legt een woordvoerster van het OM donderdag uit. De inhoud van de ruim 5000 aangiftes gaat voor het overgrote deel over discriminatie, waaraan de politicus zich schuldig zou hebben gemaakt.

UitsprakenNa het onderzoek kijkt het OM of de gewraakte uitspraken van Wilders en de context waarin ze zijn gedaan, in Nederland strafbaar zijn. Het antwoord hierop is voor justitie bepalend of de politicus voor de strafrechter wordt gebracht.

"In principe is voor het Openbaar Ministerie één aangifte dus voldoende", vertelt de woordvoerster. "We nemen wel mee dat er zoveel zijn gedaan, maar dat heeft geen invloed op wat de heer Wilders heeft gezegd en of dat strafbaar is."