Nieuws Actueel

'Geheime afspraken Philip Morris en fiscus'

Jeroen Jansen 8 april 2014

FNV Bondgenoten onderzoekt samen met de ondernemingsraad de nut en noodzaak van de voorgenomen sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. Ook gaat de vakbond kijken welke belastingvoordelen de tabaksproducent in Nederland geniet. Dat liet een woordvoerster maandag weten.

Lees ook:Philip Morris gaf een feestjeAlles over Philip Morris'Ik werk al 32 jaar bij Philip Morris'Officiële verklaring Philip MorrisOverzicht: Alle massa-ontslagenTips: De grootste ontslagblunders

Philip Morris kondigde vorige week aan in oktober te stoppen met de productie van sigaretten in Bergen op Zoom. Daardoor verliezen ruim 1200 mensen hun baan, zo'n 90 procent van het totale personeelsbestand. De FNV heeft het onderzoek gekregen dat Philip Morris heeft gedaan naar de sluiting en analyseert die stukken nu. Als blijkt dat het massaontslag inderdaad noodzakelijk is, moet er een goed sociaal plan komen, aldus de vakorganisatie.

PrivilegesVan het kabinet wil de FNV weten welke ondersteuning Philip Morris de afgelopen 10 jaar heeft gekregen van de overheid. "Ons bereiken signalen uit de Kamer, dat er geheime afspraken zijn gemaakt tussen Philip Morris en de belastingdienst. Wij vragen u ons daar nader over te informeren'', aldus de bond in een brief aan premier Rutte en de ministers Henk Kamp (Economische Zaken), Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Kosten afwentelenOok wil de vakbond weten welke maatregelen het kabinet in gedachten heeft om het verlies aan werkgelegenheid in de regio West-Brabant op te vangen, en wat daarbij van Philip Morris kan worden verwacht. "We willen niet dat multinationals als Philip Morris de risico’s en kosten van sluiting bij de samenleving leggen terwijl ze wel blijven profiteren van het gunstige belastingklimaat in Nederland'', aldus de woordvoerster.

140 manPhilip Morris handhaaft een kantoor en wat kleinschalige productiefaciliteiten in Bergen op Zoom. In totaal blijft er werk over voor zo'n 140 mensen.