Nieuws Actueel

Geld komt weer uit de muur

Lotte Grimberg 31 december 2014

De geldautomaten van de Rabobank worden weer worden bijgevuld. De stakende werknemers van geldtransporteur Brink's Nederland, gaan weer aan het werk. Dat meldde vakbond CNV Vakmensen woensdagochtend.

StakingsactieDoor de stakingsactie raakten steeds meer geldautomaten leeg. Bij honderden automaten van Rabobank, en ook bij tientallen van ABN AMRO en de SNS Bank, kon dinsdagmiddag al geen geld meer worden opgenomen.

OpschortenDat de medewerkers hun actie voorlopig opschorten, is omdat zij willen voorkomen dat consumenten te veel hinder ondervinden. Ook willen ze de partijen de tijd tijd geven om aan de eisen van de werknemers tegemoet te komen. Als dit niet lukt, zullen de acties worden hervat. "Komt die oplossing de komende anderhalve week niet in zicht, dan komen er opnieuw acties'', aldus actieleider Sanne van der Meulen van CNV.

AchterstandHet duurt waarschijnlijk nog wel even voor alle automaten zijn bijgevuld en alle achterstand is ingehaald. De werknemers gaan woensdag wel weer aan het werk, maar er wordt niet overgewerkt, benadrukt CNV. Rabobank verwacht dat over ongeveer een week alle automaten weer gevuld zijn.

ProtesterenDe actie was al sinds zaterdag aan de gang. Werknemers van Brink's protesteren tegen de manier waarop Brink's Nederland wil reorganiseren. Daarbij verliezen zeshonderd van de ongeveer duizend werknemers hun baan. Brink's schrapt de banen omdat de Rabobank, de grootste klant van het bedrijf, in juli overstapt naar andere geldtransporteurs.

OntslagenRabobank stelt in een reactie zich te willen inspannen om alle partijen opnieuw aan tafel te krijgen. CNV en FNV zullen woensdag wederom brieven versturen. Operationeel directeur Erik van Limburg van Brink's gaf dinsdag al aan dat zijn bedrijf graag in gesprek wil blijven over het sociaal plan en het begeleiden van de ontslagen werknemers naar een nieuwe baan.

RechterBrink's probeerde aanvankelijk om de actie door de rechter te laten verbieden. Maar dinsdagmorgen bepaalde de rechter in een kort geding in Utrecht dat dit niet nodig was. Dit omdat er nog voldoende manieren om te betalen overbleven, bijvoorbeeld via de pin.