Nieuws Actueel

Geld moet rollen

Lotte Grimberg 25 december 2014

Japanse bedrijven moeten hun geld laten rollen en meer investeren in personeel en machines. Dat stelde de Japanse centralebankpresident Haruhiko Kuroda donderdag.

Monetair beleidKuroda tracht met een zeer ruim monetair beleid een einde te maken aan de deflatie en de zeer trage economische groei die Japan jarenlang hebben gekenmerkt. De afgelopen tijd is er van succes op dat vlak echter weinig sprake. Mede door een verhoging van de btw kwam de Japanse economie dit jaar weer in een recessie terecht, terwijl de dalende olieprijs de inflatie drukt.

WinnaarsIn navolging van premier Shinzo Abe richtte Kuroda daarom zijn pijlen op de bedrijven. Die moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit en kunnen met hun investeringen de groei naar een hoger plan tillen, stelde hij. "Bedrijven die zich snel aanpassen, zullen de winnaars zijn en kunnen van een grote welvaart genieten'', aldus de centralebankpresident.

StimuleringsbeleidJapanse exporteurs profiteren van het stimuleringsbeleid, dat onder meer heeft gezorgd voor een forse daling van de yen ten opzichte van de dollar en de euro. Daardoor worden Japanse producten aantrekkelijker op de internationale markten.

GoedkoperIntussen wordt het ook steeds goedkoper voor de Japanse overheid om geld te lenen. Donderdag wist Japan voor het eerst in de geschiedenis leningen met een looptijd van twee jaar te plaatsen tegen een negatieve rente. Dat betekent dat investeerders geld toeleggen op het geld dat ze uitlenen.

De rente op bestaande tienjarige staatsobligaties zakte verder tot het ongekend lage niveau van 0,3 procent.