Nieuws Actueel

Geld nodig voor wind-molens

Jan Witting 21 december 2015

Windmolens Twente

Voor de komst van een aantal windmolens proberen lokale energiecoöperaties geld bijeen te krijgen, aldus De Stentor.

De plaatselijke energiecoöperaties LochemEnergie en Zutphen Energietransitie (ZET) zijn bezig geld bijeen te krijgen voor de ontwikkeling van een windmolenpark in de buurt van het Twentekanaal bij Eefde. Ook de energiecoöperaties in Brummen en Voorst gaan hiermee binnenkort beginnen.

Elke coöperatie moet 25.000 euro ophoesten in de ontwikkelkosten van het park dat vermoedelijk plek moet bieden aan vier windmolens. Voor de ontwikkeling van de windmolens hebben de vier coöperaties samen IJsselwind opgericht. Opzet is dat deze vennootschap professionals zal inhuren die de komende jaren de ontwikkeling ter hand gaan nemen.

De coöperaties proberen aan het geld te komen door leningen af te sluiten bij leden van de diverse coöperaties. Penningmeester Hans Geerlink van LochemEnergie verwacht dat deze organisatie, die 660 leden telt, heel snel de 25.000 euro bijeen heeft. Ook in Zutphen is woordvoerder Jan Fikken namens ZET (100 leden) positief over het binnenhalen van dat bedrag. Volgens Fikken is er aan toezeggingen inmiddels al een bedrag van 12.5000 euro bijeen.

Niet definitiefDe komst van het windmolenpark bij Zutphen-Eefde is overigens nog niet definitief. Vanuit Eefde is er bijvoorbeeld een actiegroep Tegenwind Eefde die uitermate kritisch de gang van zaken volgt. "We willen als coöperaties die windmolens de mensen absoluut niet door de strot duwen. Het is belangrijk dat er voldoende draagvlak is", zegt Geerlink.

Mede in het licht daarvan hebben de Lochemse en Zutphense coöperaties voor volgende maand twee bijeenkomsten belegd om over het onderwerp verder te praten. In Eefde is er op donderdag 7 januari in Het Hart een informatiebijeenkomst voor leden van LochemEnergie maar ook nadrukkelijk voor omwonenden. In Zutphen organiseert ZET op 21 januari een dergelijke avond.

Omdat de komst van het park nog niet definitief is, lopen de leden die geld uitlenen aan de coöperatie de kans dat ze het geld niet of maar ten dele terugkrijgen. Leden kunnen al vanaf 100 euro een lening afsluiten bij de coöperaties.