Nieuws Actueel

Gelderse CDA-Statenfractie verwacht dat btw-verhoging de Achterhoek hard treft

Van onze redactie 23 juni 2015

Spaarpot thinkstock

„Verder moet niet onderschat worden welke spin-off de recreatie in de regio heeft op vele andere sectoren”, laten de christendemocraten Harold Zoet en Daisy Vliegenthart-Goedhart weten. „Want waar toeristen zijn, wordt geld uitgegeven, in bijvoorbeeld de horeca en de detailhandel.” Het CDA voorziet dat vooral de grensgebieden, waaronder de Achterhoek, extra hard getroffen worden indien er een btw-tarief van 21 procent komt. „Daardoor verliest een gebied als de Achterhoek de concurrentiepositie ten opzicht van Duitsland en België, waar wel een lage norm voor de btw wordt gehanteerd”, geven Zoet en Vliegenthart-Goedhart aan. In België geldt een tarief van 5 procent en in Duitsland van 7 procent.

Motor van de economieDe christendemocraten noemen de recreatiesector een zeer belangrijke motor van de economie in de regio. „Deze ondernemers durven hun nek uit te steken en werken verdraaid hard. En weer worden ze zeer zwaar geraakt. Voor de zoveelste keer krijgen ze, als de plannen van de regering doorgaan, te maken met minder klanten en inkomsten. Het huidige kabinet heeft ook al niets verminderd aan alle bureaucratische lasten. De grens is voor deze ondernemersgroep intussen een keer bereikt. Om een paar voorbeelden te noemen: een paar dagen kamperen in de Achterhoek, een weekeinde overnachten in een hotel, een attractie of een museum bezoeken - alles wordt veel duurder door deze maatregel.”

OnrustHet CDA stelt vast dat het kabinetsvoornemen voor de exorbitante btw-verhoging met liefst 15 procent veel onrust veroorzaakt bij ondernemers. „Zij hebben net een aantal jaren van een stevige economische crisis weten te overleven en krabbelen weer omhoog uit het dal. Bouwbedrijven in de regio die extra werk kregen door de verlaging van de arbeidsbelasting naar 6 procent, zien het aantal opdrachten na 1 juli opnieuw afnemen nu die maatregel weer geschrapt wordt.”

De christendemocraten in de Gelderse Staten vinden dan ook dat de regering de in hun ogen roekeloze btw-verhoging niet moet doorvoeren.