Nieuws Actueel

Gelderse oogst ligt nu in stad

De wijnboeren uit de Achterhoek en Groesbeek, de buffelboer uit Zevenaar en de appelteler uit Ressen. Dat de boeren uit Gelderland en hun producten hier centraal staan, moge duidelijk zijn. "Weten waar het eten in de supermarkt of op het bord in het restaurant vandaan komt, dat vinden we belangrijk."

Ellen Willems | Foto's: Marina Popova 10 juni 2016

Puur Lokaal 1

Linette Mak van stichting Landwaard is mede-initiatiefnemer van de cooperatie Puur Lokaal, die boeren en burgers bij elkaar wil brengen en plek biedt aan mensen met een arbeidsbeperking. Op het terrein van Het Dorp in Arnhem draaien de supermarkt en restaurant al een tijdje en vandaag opent Puur Lokaal officieel, na een proefperiode van een paar maanden.

Oogst van de dag

Maar liefst tachtig leveranciers uit de Achterhoek, Betuwe, Veluwe, Liemers, Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal en de Duitse Niederrhein brengen een paar keer in de week, vaak gezamenlijk, zuivel, groenten, vlees maar ook honing, meel, wijn, bier en jam. Ze leveren voor de supermarkt, maar ook voor de keuken van chef-kok Carlos Westerbeek, die kookt met de oogst van de dag.

Buffelboerderij

De versafdeling van de ruime winkel is indrukwekkend. Een zeer ruim assortiment groenten, kruiden en fruit en in de diepvries vlees van de natuurkoeien uit de Liemers en de Kemperkip uit de Achterhoek. De kazen komen van kaasmakerij Daalwiek, ook uit de Achterhoek, en de zuivel van de koeien van de Arnhemse boerderij IJsseloord. En de mozzarella is niet ingevlogen vanuit Italie, maar komt van de buffelboerderij in Zevenaar.

"We proberen een winkel te zijn waar je alles kunt kopen, zodat je niet ook nog eens naar een andere winkel moet", zegt Mak. Dat betekent af en toe consessies doen aan het lokale uitgangspunt, want vindt maar eens lokaal geproduceerd wasmiddel of wc-papier.

Alternatieven

Daarnaast wil Puur Lokaal aantrekkelijk zijn voor mensen met weinig tijd en een gevulde portemonnee, maar ook voor mensen met veel tijd en een minder dikke portemonnee. "Dat betekent dat we soms ook alternatieven aanbieden in de winkel. Goedkoper, maar niet lokaal."

Zo staat naast de chips van de Gelderse aardappelteler ook een rek met de goedkopere Croky chips. Op ooghoogte staat de Bemmelse quinoa, op het onderste schap staat ook de macaroni van Honig. Maar zeker 80 procent van de producten in de winkel komt van Gelderse producenten.

Verspilling tegengaan

Chef-kok Carlos kookt met wat hij aangeleverd krijgt. Seizoensgebonden dus, maar ook let hij op de producten die in de supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum zijn. "In de supermarkt kan je kant-en-klaar maaltijden kopen die hij heeft bereid. Zo voorkomen we ook verspilling van producten die niet zijn verkocht."