Nieuws Actueel

Geldschieters overleggen over Griekse steun

Lotte Grimberg 27 juli 2015

Vertegenwoordigers van de geldschieters van Griekenland zijn maandag in Athene aangekomen voor de onderhandelingen over nieuwe financiële steun aan het noodlijdende land. Dat liet een woordvoerster van de Europese Commissie weten.

De gesprekken over de voorwaarden voor nieuwe steun zijn direct na aankomst van de vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds begonnen. Zij moeten uiteindelijk tot overeenstemming zien te komen over een pakket dat Griekenland in totaal van zo'n 86 miljard euro voorziet om de komende drie jaar mee door te komen.

Dat bedrag zal niet alleen uit noodleningen bestaan. Ook de privatisering van Griekse staatseigendommen moet enkele tientallen miljarden euro's in het laatje gaan brengen.

VerkiezingsoverwinningIn Griekenland deed ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis van zich spreken met uitspraken over de voorbereidingen die in de afgelopen maanden zouden zijn getroffen voor de invoering van een nieuwe munt in Griekenland. Met instemming van de latere premier Alexis Tsipras zou Varoufakis al voor de verkiezingsoverwinning van Syriza eind vorig jaar zijn gaan werken aan gedetailleerde plannen voor de manier waarop Griekenland afscheid zou kunnen nemen van de euro.

Volgens Varoufakis was er een uitgewerkt 'Plan B'. Het zou echter bijzonder ingewikkeld zijn geweest om het daadwerkelijk uit te voeren. Varoufakis trad begin deze maand, direct na het Griekse referendum over noodsteun, onder zware druk van Tsipras af.