Nieuws Actueel

Gele trui van Britse Tommy Simpson in Catharijneconvent

Van onze redactie 28 mei 2015

Image 4954401

De gele trui is een relikwie bij uitstek. Het is het sporttenue dat het meest bewonderd wordt. ,,Dit zijn de heiligdommen van deze tijd,'' zegt hoofd marketing en communicatie van Museum Catharijneconvent Douwe Wigersma.Het museum probeert ook de eerste gele trui van de Tour van dit jaar, die op zaterdag 4 juli na de proloog in Utrecht wordt uitgereikt, te exposeren. De organisatie van de Tour Utrecht is daarover momenteel in gesprek met de organisatie van de Tour de France.

'De heilige trui', zoals de expositie heet, is een uitbreiding op de lopende tentoonstelling Het geheim van de middeleeuwen. Wigersma zegt dat de collectie truien veelal van verzamelaars afkomstig is, onder wie de Brabander Henk Theuns die alleen al een paar duizend truien bezit en het Wielermuseum in het Belgische Roeselare. De Britse wielerploeg Team Sky levert, na een verzoek van het museum, een gesigneerd shirt van oud-winnaar Chris Froome.

Shirts die geëxposeerd worden vanaf 16 juni zijn die van onder anderen Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Andy Schleck, Chris Froome, Gert-Jan Theunisse, Steven Rooks, Cadel Evans, Erik Breukink, Freddy Maertens, Sean Kelly, Ivan Gotti, Eddy Meckx en Lance Armstrong.Het gaat niet alleen om gele truien, maar ook de groene, de witte, de bolletjestrui en de lapjestrui (van het combinatieklassement).

Van Merckx wordt een roze trui uit de Giro getoond. De oudste trui komt uit 1936 van Nederlands kampioen Marinus Valentijn, die in 1935 in de eerste ronde van Spanje reed.De gele trui van Lance Armstrong is discutabel en besmet, omdat zijn overwinningen geschrapt zijn. ,,Is zijn trui nog net zo heilig als in 2005? Die vraag stellen we aan de bezoekers,'' zegt Wigersma. Het museum geeft er zelf geen waardeoordeel over.Het museum gaat nog een poging wagen de blauwe bergtrui die Steven Kruijswijk deze week won in de Giro, te laten zien. ,,Hij is de laatste renner die een 'trui' won. Dat zou een fantastische aanvulling zijn,'' zegt Wigersma.De heilige trui, 16 juni t/m 28 juli, Museum Catharijneconvent, Utrecht.