Nieuws Actueel

Gelukkig en succesvol met 9 tips

Lotte Grimberg 14 januari 2015

Nederland is massaal aan het freelancen. Niet zo gek als je je bedenkt dat zelfstandigen gelukkiger zijn, minder last van stress hebben en meer genieten van hun werk. Naar verwachting telt Nederland in 2015 maar liefst 850.000 ZZP'ers. Zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Om zo gelukkig te worden als de gemiddelde freelancer is het wel van belang om te weten hoe je succesvol wordt. Daarom 9 praktische tips van Hoofdkraan.nl om gelukkige, succesvolle ZZP'er te worden.

1. Een goed begin is het halve werkMaak een business plan. Schrijf jouw persoonlijkheid, je producten en diensten op. En belangrijk is ook, hoe denk je de concurrentie aan te gaan? Al deze onderdelen dragen bij aan jouw onderscheidende vermogen als ZZP'er.

2. Heb je administratie op ordeNiet het leukste onderdeel van het ondernemen, maar wel één van de belangrijkste. Van belang is dat je als ZZP'er bent ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel en dat je een BTW nummer op zak hebt. Daarnaast moet je een VAR verklaring aanvragen. Let er wel op dat de regeling rondom de VAR verklaring aan het veranderen is.

Naast de belangrijke papieren is het slim om de administratie duidelijk bij te houden. Welke kosten komen binnen, wat gaat eruit? En met welke extra kosten moet je rekening houden? Zo houd je overzicht over je geldstroom.

3. Stel een klantendatabase opHoe meer je weet van potentiële opdrachtgevers, hoe beter. Houd daarom een contactenlijst bij met alle mogelijke opdrachtgevers. Je weet nooit wanneer dit van pas komt! Denk er ook aan om deze klantendatabase bij te houden. Laat je het verwateren, dan ben je jouw potentiële oprdrachtgevers kwijt.

4. Zorg dat opdrachtgevers jou kunnen vindenHet is enorm belangrijk dat je gevonden kan worden, vooral online. Houd daarom je Facebook en LinkedIn altijd actueel.

5. Maak een logoOm jezelf nog kenbaarder te maken, is het mogelijk om een logo te maken of laten maken. Zo val je op.

6. Gooi er een persbericht uitBezig met iets nieuws of slechts op zoek naar nieuwe contacten. Gooi er eens een persbericht uit. Op deze manier bereik je een groot scala aan potentiële opdrachtgevers.

7. Maak waar wat je belooftMaak duidelijk wat een opdrachtgever van jou kan verwachten. En maak dit vervolgens ook waar. Kom je jouw afspraken niet na, dan ben je een opdrachtgever als snel kwijt.8. Netwerk!Ga eens naar een netwerkborrel of naar een beurs. Zo bouw je een groter netwerk op. Een goed netwerk is één van de belangrijkste dingen voor een goede onderneming. 9. Vraag om referentiesKlaar met een opdracht? Vraag om een referentie. Met deze referenties kan je jezelf beter verkopen bij nieuwe opdrachtgevers.