Nieuws Actueel

Gelukkiger van Snapchat dan van Facebook

Van onze redactie 27 oktober 2015

Image 5377288

Op Snapchat verschijnen ontvangen foto's en korte berichtjes een paar seconden, waarna ze weer verdwijnen. Miljoenen mensen gebruiken deze app inmiddels en volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan krijgen gebruikers een positief gevoel van de app. Het contact leek het meest op face-to-face-gesprekken en gebruikers vinden het fijn dat het 'niet opgenomen' wordt. 'Sexting'Hoewel Snapchat het stigma 'sexting-app' heeft, toont het onderzoek volgens de onderzoekers aan dat gebruikers vinden dat ze hiermee op een spontanere manier berichten uitwisselen dan via andere social media.Joseph Bayer, psycholoog op de Universiteit van Michigan en betrokken bij het onderzoek: ,,Aan de oppervlakte lijkt het alsof Snapchat alleen een sexting-app is. Maar we ontdekten dat Snapchat veel gebruikt wordt om op een spontane manier met goede vrienden in contact te komen."

Laatste ontwikkelingenHoewel de verstuurde berichten en foto's verdwijnen, heeft Snapchat onlangs een 'replay' functie ingevoerd. Hiermee kunnen ontvangen berichten nog één keer opnieuw worden afgespeeld, en tegen betaling zelfs nog vaker. Ook zijn er populaire selfie-filters ingevoerd waarmee gebruikers effecten aan hun foto's en filmpjes kunnen geven.

Onderzoek154 studenten zijn voor het onderzoek twee weken lang ondervraagd over hun social media-gebruik op verschillende momenten van de dag. Hen werd bijvoorbeeld gevraagd hoe goed of slecht ze zich voelden en hoe de interactie was. Bij gesprekken via Snapchat hadden de studenten vaker een fijn gevoel dan met Facebook of andere social media.Kleine momenten delen Bayer: ,,Facebook is een platform geworden om grote momenten met elkaar te delen: het krijgen van een baby, afstuderen en verjaardagen. Snapchat lijkt het platform waar kleine momenten gedeeld worden." Gebruikers schenken ook meer aandacht aan berichten op Snapchat dan op andere platformen. Dit heeft volgens de onderzoekers te maken met de 'emotionele beloning' van 'snaps' (berichten op Snapchat). Verder zouden ze zich minder zorgen maken over hoe ze eruitzien op foto's op Snapchat dan op Facebook. UniversiteitDe Universiteit van Michigan maakt zelf ook gretig gebruik van Snapchat. Studenten worden via Snapchat op de hoogte gehouden van campusactiviteiten en bezigheden van leerlingen. De school maakte zelfs eigen filters voor foto's in de app. AD heeft ook Snapchat! Voeg ons toe via username 'algemeendagblad' of gebruik de snapcode.