Nieuws Actueel

Gemalto haalt angel uit hack-affaire

Rik Nizet 25 februari 2015

De digitaal beveiliger Gemalto gaat zeer waarschijnlijk geen juridische stappen zetten vanwege de cyber-inbraak door de Amerikaanse en Britse geheime diensten. Dat verklaarde topman Olivier Piou woensdag. Het concern voorziet geen significante financiële schade en evenmin politieke reacties. Daarmee haalde de bestuurder de angel uit de affaire die de Amsterdamse beurskoers van het concern de afgelopen dagen flink testte.

Onlangs meldde The Intercept op basis van geheime documenten die het van klokkenluider Edward Snowden kreeg, dat de Amerikaanse geheime dienst NSA en haar Britse evenknie GCHQ in 2010 en 2011 bij het interne computersysteem van Gemalto zouden hebben ingebroken. Met de gestolen data en encryptiecodes van simkaarten konden ze mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden.

BeursHet nieuws liet de beurswaarde van Gemalto kelderen. Het beveiliger, van chips en simkaarten die bijvoorbeeld in telefoons, paspoorten, bankpassen en creditcards worden gebruikt, lanceerde direct een intern onderzoek en sprak ook met de Nederlandse en Franse inlichtingendiensten. Gemalto levert namelijk ook producten aan overheden. Woensdag bleek dat er inderdaad ,,gegronde redenen'' zijn dat de onderneming slachtoffer was van een hack in 2010 en 2011. Er zijn echter niet op grote schaal encryptiecodes van simkaarten gestolen, zo verzekerde topman Piou. Aantallen kon hij desgevraagd niet geven.

Gemalto benadrukte ook dat de gestolen versleutelingsdata alleen gebruikt kon worden om zogenoemde tweedegeneratie 2G mobiele netwerken te bespioneren. Netwerken met 3G- en 4G-technologie zijn niet kwetsbaar voor ,,dit type hack'', aldus het bedrijf. Het bedrijf zei dat het blijft werken aan het verbeteren van de digitale veiligheid van de onderneming en dat er verder niet meer gecommuniceerd zal worden over de zaak, tenzij er belangrijke ontwikkelingen te melden zijn.