Nieuws Actueel

Gemalto keldert op Damrak

Van onze redactie 29 oktober 2015

Image 5384171

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 463,89 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 692,53 punten. De beurs in Londen verloor 0,9 procent, Parijs zakte 0,1 procent. Frankfurt won 0,1 procent.

Het Franse Gemalto, dat een notering heeft in Amsterdam, raakte in de AEX 8,5 procent aan beurswaarde kwijt. Volgens het bedrijf blijft het mobiele segment onder druk staan. Randstad was de sterkste stijger met een plus van 2,5 procent. De uitzender boekte in het afgelopen kwartaal een flinke winstgroei.

Shell

Olieconcern Shell, dat in het derde kwartaal diep in de rode cijfers belandde, verloor 0,8 procent. De Franse concurrent Total (min 0,2 procent) zag de winst ook flink afnemen door de lage olieprijzen, maar deed het desondanks beter dan analisten hadden verwacht.

De luchtvaartmaatschappijen Air France-KLM en Lufthansa profiteerden daarentegen van de lage brandstofprijzen. Air France-KLM daalde desondanks 0,5 procent, door een verlaging van de besparingsdoelen. De Duitse concurrent Lufthansa, die dit jaar afkoerst op een recordwinst, klom in Frankfurt 0,3 procent.

Nokia

In Helsinki steeg Nokia 10 procent na een verhoging van de winstdoelstelling. Het Finse netwerkbedrijf heeft ook alle noodzakelijke goedkeuringen voor de overname van zijn Franse branchegenoot Alcatel-Lucent binnen. Alcatel-Lucent, dat ook met cijfers kwam, won in Parijs bijna 10 procent.

Deutsche Bank daalde 0,8 procent. De grootste bank van Duitsland leed een miljardenverlies en keert de komende twee jaar geen dividend uit. Ook schrapt de bank duizenden banen. Deutsche Post, die voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing gaf, leverde bijna 3 procent in.

De euro was 1,0936 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 45,46 dollar. De prijs van Brent zakte 0,9 procent tot 48,62 dollar per vat.