Nieuws Actueel

Gemeente Almelo knapt samen met ondernemers de gevels in de binnenstad op

Van onze redactie 18 juni 2015

Koornmarkt Almelo Marieke Bakker

Het bedrag komt uit het Stimuleringsfonds Binnenstad. Het geld is bedoeld voor het opknappen van gevels in de Grotestraat, tussen de Oranjestraat en de Holtjesstraat / Bavinkstraat. Ook de Koornmarkt valt binnen het gebied. Aanpak van de gevels past ook binnen het project Q-impuls, waarbij de Grotestraat op meerdere fronten wordt opgeknapt.

InvesteringDe gemeentelijke bijdrage is maximaal 25 procent van de totale investering en er wordt maximaal 15.000 euro per project bijgedragen. Wethouder Javier Cornelissen erkent dat met een ton lang niet alle gevels in de binnenstad opgeknapt kunnen worden. „Maar we doen het stap voor stap. We zitten natuurlijk in een tijd waarbij we niet heel veel geld vrij kunnen maken om te investeren.”

Klanderij EnschedeHet is belangrijk dat de gevels zo worden opgeknapt dat het weer bij de originele staat past. Het moet absoluut geen eenheidsworst worden, benadrukt Cornelissen. „Zoals bijvoorbeeld in de Klanderij in Enschede.” Daarom wordt per pand gekeken aan welke voorwaarden moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een bijdrage.

HistorieDe regeling moet de eigenaren van panden stimuleren de gevels te herstellen. Daarmee moet de historie weer zichtbaar worden, waardoor de Grotestraat aantrekkelijker wordt voor bezoekers. Dit moet zorgen voor toename van de economische bedrijvigheid, de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad voor de consument, toeristen en ondernemers.

Al in 2012 waren er bij raadsleden, ondernemers en de stichting Stadsherstel plannen voor een fonds, waarmee ondernemers geholpen worden bij het opknappen van gevels. Veel ondernemers zien dat wel zitten.

Foto: Koornmarkt Almelo (Marieke Bakker)