Nieuws Actueel

Gemeente Almelo onderzoekt hoe 'eigen' ondernemers kunnen meeprofiteren van grote aanbestedingen

Van onze redactie 16 oktober 2015

Nieuwe stadhuis Almelo Carlo ter Ellen

Hoe kunnen lokale bedrijven meeprofiteren van grote gemeentelijke opdrachten die aanbesteed moeten worden? De gemeente Almelo haakt aan bij een project dat bekijkt hoe een gemeente lokale en regionale bedrijven kan helpen bij zulke aanbestedingen vaker als winnaar uit de bus te komen.

120 miljoenDe gemeente geeft jaarlijks zo’n 120 miljoen euro uit aan de inkoop van diensten en producten. Zowel de gemeente als het lokale en regionale midden- en kleinbedrijf zou meer van die uitgaven bij plaatselijke ondernemers terecht willen laten komen. Dat is niet zomaar een kwestie van iemand kiezen. Zeker wanneer het gaat om grotere bedragen is het verlenen van opdrachten door overheden gebonden aan strenge Europese aanbestedingsregels en regionale inkoopafspraken. Deze regelgeving maakt het voor met name kleinere bedrijven lastig om mee te dingen.

Kleine scoringskansDat bevestigt directeur Ben Löwik van Löwik Installatietechniek. „We doen als bedrijf eigenlijk niet meer zoveel mee omdat je tegen allerlei regels en eisen aanloopt”, zegt hij. „De scoringskans bij een aanbesteding is klein. Maar als het makkelijker wordt gemaakt, gaan we wellicht weer meedoen.” Het gaat om zaken als de aanbesteding van kantoorartikelen, straatmeubilair, catering, drukwerk en schoonmaakwerk.

Drukkerij Lulof heeft de laatste aanbesteding van de gemeente Almelo voor drukwerk gewonnen. „We hebben dus niets te klagen”, zegt directeur Carel Horstman. „Maar aanbestedingen zijn altijd wel een onderwerp van gesprek. Als ons contract afloopt over een paar jaar, gaat het weer spelen. We hebben onlangs de slag verloren bij een grote klus voor het ROC van Twente. Die is naar een Brabants bedrijf gegaan.”

SubsidieDe Europese Commissie stelt een subsidie beschikbaar om te onderzoeken hoe, binnen de bestaande regelgeving, procedures zo kunnen worden ingericht dat gemeenten toch de regionale economie kunnen versterken. Almelo draagt hiervoor in eerste instantie bijna 4.000 euro bij. De gemeente Almelo gaat het onderzoek uitvoeren in samenwerking met de Britse partnerstad Preston, Lublin (Polen), Koszalin (Polen) en Albacete (Spanje). Op 28 oktober komen vertegenwoordigers van deze gemeenten naar Almelo om het onderzoek gezamenlijk te starten.