Nieuws Actueel

Gemeente Almelo stimuleert gebruik streekproducten

Van onze redactie 28 november 2014

Volgens wethouder Irene ten Seldam heeft de regio volop potentie in die sector, maar is het zaak dat consumenten meer streekproducten gaan gebruiken. Verder moeten producenten en afnemers elkaar makkelijker kunnen vinden om het streekeigen product tot een succes te maken.Promotie regioMeer gebruik van in de streek geproduceerde en verwerkte producten betekent volgens Ten Seldam niet alleen een impuls voor de economie, het helpt ook om de regio op de kaart te zetten. CertificerenEric van Veluwen, voorzitter van de Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) is door de gemeente benaderd om het gebruik van het streekeigen product te stimuleren. Hij heeft daarmee al ervaring opgedaan op de Veluwe, waar zo’n vijftien bedrijven onder de vlag Veluws Streekproduct aan de weg timmeren.Volgens van Veluwen is het belangrijk dat producten gecertificeerd worden. Dat betekent dat ze gecontroleerd aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze zijn niet alleen geproduceerd en verwerkt in de streek, maar zijn ook met oog voor milieu, natuur en dierenwelzijn geproduceerd. Het certificaat garandeert dat en biedt de consument de zekerheid dat hij geen ‘nep’ koopt.KopgroepOnder het motto 'De kracht van de streek' is hij begonnen met een ‘kopgroep’ van producenten, winkeliers en restauranthouders te vormen en zo vraag en aanbod in de regio dichter bij elkaar te brengen. In de kopgroep, die deze week voor het eerst bijeen kwam, waren onder andere het Almelose restaurant Solera en Keuper Pasta uit Hengevelde, het eerste Twentse bedrijf dat een SPN-keurmerk kreeg, vertegenwoordigd. Ook de Cas Spijkers Academie van het roc is erbij betrokken.

Foto: Carlo ter Ellen