Nieuws Actueel

Gemeente Amsterdam werkt hotelfamilie Shi tegen

Van onze redactie 21 juli 2015

Image 5097895

De eigenaren van de Amsterdamse hotelgroep Shi worden door justitie verdacht van mensensmokkel, oplichting en vrijheidsberoving, is te lezen in een eerder artikel. Criminele organisatieHet Openbaar Ministerie beschouwt de broers Changyun en Changkun Shi en hun zus Jinhau als criminele organisatie, op grond van jarenlang onderzoek door de financieel-economische recherche. De verdenkingen worden de Shi Groep nu ook aangewreven door het stadsbestuur, dat het imperium via het bestuursrecht probeert te bestrijden, zo meldt Het Parool.Hoofdverdachte Changyun Shi is in december 2013 al uit de directie getreden, maar hij wordt door justitie en de gemeente Amsterdam nog steeds als sleutelspeler gezien. De hotelketen zou vooral baat hebben gehad bij de winsten uit zijn mensensmokkelpraktijken.

Tegenwerken De gemeente is de Shi Hotel Group aan het tegenwerken door van een aantal hotels de drank- en horecavergunningen te weigeren en voor Golden Tulip Hotel Amsterdam West aan de Molenwerf werd de vergunning voor een uitbreiding met negen kamers afgewezen. Directeur Changkun Shi zegt dat de snelle groei van de hotelketen niets te maken heeft met winst uit misdaden. De directeur gooit het op slim ondernemen door bijvoorbeeld leegstaande kantoorgebouwen op te kopen en om te bouwen tot hotels in een gunstige periode.

Verweer De Shi's hebben een advocatenteam in de hand genomen om tegen de maatregelen van het stadsbestuur en tegen de strafrechtelijke beschuldigingen te strijden. Volgens de directeur lopen de processen over enkele jaren met een sisser af, maar kan de groep ondertussen al zakelijk kapot gemaakt zijn door de gemeente. Changkun Shi zegt tegen Het Parool: ,,Wij zijn al veroordeeld voordat een strafrechter naar de zaak heeft kunnen kijken. De gemeente neemt alle verdenkingen van justitie klakkeloos over. Ik vind dat zoiets in een rechtsstaat als Nederland niet kan. We voelen ons gediscrimineerd."