Nieuws Actueel

Gemeente Berkelland handhaaft starterslening voor wat extra financiële ruimte

Van onze redactie 18 september 2015

Hypotheek thinkstock

Berkelland stelde in 2013 een bedrag van 500.000 euro beschikbaar voor de startersleningen. Tot en met half augustus zijn met dat geld 22 kopers van een eerste woning geholpen aan extra financiële ruimte. In 2014 is in naar schatting 10 procent van het aantal gevallen waarbij een woning beneden de 175.000 euro is gekocht, met de starterslening bijgesprongen.

AchterstandWethouder financiën Han Boer: „We stonden voor de keus: stoppen of doorgaan. Landelijk trekt de huizenmarkt weer wat aan. Maar hier is toch nog wat achterstand. De krimpstatus geeft dat natuurlijk ook al aan. Daarom willen we ons Nuon-dividend blijven inzetten. Het maatschappelijk effect telt daarbij ook mee. Die startersleningen, dat is een duurzame investering. Omdat het rendement ook nog eens beter is dan schatkistbankieren, is het verder niet zo’n moeilijke keuze.”

RisicoFinancieel risico loopt Berkelland niet met de startersleningen. Starters die er gebruik van maken, doen dat namelijk via de Nationale Hypotheek Garantie. Dat was in de in 2013 begonnen constructie ook al zo. Het Berkellandse college heeft deze week besloten opnieuw 500.000 euro beschikbaar te stellen.Wel zal het geld iets sneller op raken, omdat de gemeente nu ook het deel dat de rijksoverheid bijdroeg, zal bijpassen. Maar ook daarvoor geldt weer: tegen een iets hogere rente dan de gemeente nu krijgt voor geld dat bij het ministerie van Financiën wordt geparkeerd.