Nieuws Actueel

Gemeente Berkelland heeft weinig vertrouwen in AGEM

Van onze redactie 26 november 2014

De AGEM is in het leven geroepen om duurzame energie te ontwikkelen en te leveren, zodat de Achterhoek in 2030 energieneutraal is. Het bedrijf wekt energie op bij de voormalige vuilstort Langenberg in Zelhem en het zonnepark in Azewijn. In de toekomst moet ook energie van vuilstort ’t Bellegoor en Groot Zevert Vergisting uit Beltrum worden verkregen.

Investeringen

De gemeente Berkelland investeerde de afgelopen jaren al 81.000 euro in het bedrijf en moet volgende week beslissen of het ook voor de jaren 2014, 2015 en 2016 startkapitaal beschikbaar stelt. Stemt de gemeenteraad voor, dan wordt er nog eens 54.000 euro overgemaakt. Daarmee komt de totale investering op zo’n 135.000 euro te staan. Een bedrag dat ook door de andere zeven Achterhoekse gemeenten wordt betaald. Zij laten echter nauwelijks kritische geluiden horen over de start van de energiemaatschappij.

Vraagtekens

Wilco van Wijck van de D66-fractie in Berkelland zet zijn vraagtekens bij de investeringen in het bedrijf. ,,Als je op de 125.000 tot 130.000 huishoudens in de Achterhoek tweehonderd aansluitingen hebt gerealiseerd, dan denk ik: jongens, waar zijn we mee bezig? Het gaat gewoon niet goed met de AGEM, dat is mijn vaststelling. Ze hebben nu het geld, het geld wordt opgemaakt en over vijf jaar zijn ze failliet.”

Van Wijck krijgt bijval van Fred van Olst van Ondernemend Berkelland. Volgens hem biedt AGEM met overheidssteun een product aan, dat private partijen op eigen kracht realiseren. ,,We zien dit als marktverstoring door een gesubsidieerde partij.”

Foto: Wim Corduwener