Nieuws Actueel

Gemeente Winterswijk biedt werkervaringsplek; salaris 50 euro per maand

Van onze redactie 23 december 2014

Gratis klussen Is het een mooie kans voor een hoogopgeleide jongere om nuttige werkervaring op te doen? Of een uitstekende gelegenheid voor een gemeente om klussen bijna gratis uit te laten voeren? Het lijkt een beetje van beide.

Werkervaring Winterswijk zet het middel van de werkervaringsplaats vaker in: in oktober was er ruimte voor 10 jongeren met een mbo-, een hbo- of een universitaire opleiding. Er werd ook een ‘coördinator werkervaringsplaatsen’ gezocht, die de uitvoering op zich neemt. Bij die 10 vacatures gaat het om tijdelijke banen voor onder meer de afdelingen communicatie, ruimtelijke ontwikkeling en mens en omgeving.

Vraagtekens In de gemeenteraad plaatsen diverse partijen vraagtekens bij deze werkervaringsplaatsen. VVD en PvdA koppelen het opdoen van werkervaring met verdringing op de arbeidsmarkt, waarbij betaalde banen worden afgestoten en het werk door werkzoekenden wordt uitgevoerd.

Stage Financieel gezien waardeert de gemeente studenten die stage komen lopen hoger dan afgestudeerden die een half jaar of een heel jaar echt komen werken. De werkervaringsplaats wordt beloond met 50 euro per maand. De student die volgend jaar de stageplaats op de afdeling communicatie inneemt, krijgt 290 euro per maand.

Pure armoede PvdA’er Theo Hartjes: "Winterswijk heeft een vacature voor een werkervaringsplek, maar er staat geen redelijke vergoeding tegenover. Je zegt tegen iemand die zich in het zweet heeft gewerkt om een studie af te ronden: ‘Mooi dat je dat hebt gedaan, fijn dat je een studieschuld hebt, hier heb je een paar tientjes’. Dit is verdringing van arbeid. Het is een volwaardige baan voor iemand die uit pure armoede ‘ja’ zegt.​"

Fotobron: Frank Muller, Hollandse Hoogte