Nieuws Actueel

'Gemeenten in Overijssel dichten gat in begroting met geld van ondernemers'

Van onze redactie 29 mei 2015

Spaarpot thinkstock

Volgens het MKB verhogen de gemeenten de ozb meer dan is afgesproken. Over de ruggen van de ondernemers dichten ze de gaten in de begroting.

HaaksbergenKoploper in de provincie is de gemeente Haaksbergen met een verhoging van de ozb voor ondernemers met bijna 13 procent. Regiomanager Dolf Kloosterziel zegt dat dit forse tegenvallers zijn die ondernemers niet kunnen compenseren met een even grote prijsverhoging van hun producten. Hij stelt dat gemeenten de burger, die mag stemmen, willen ontzien en daarom de ondernemingen uitmelken.

Gemiddeld„De ozb voor woningen wordt minder verhoogd dan die voor bedrijfspanden”, zegt Kloosterziel. De gemiddelde stijging landelijk was vorig jaar 3,9 procent. Overijssel zat met gemiddeld 4,4 procent aan de hoge kant. In beide gevallen ligt het percentage boven de landelijk afgesproken norm van gemiddeld 3 procent.

NormDie landelijke norm biedt ondernemers volgens Kloosterziel geen mogelijkheden om een beperktere ozb-verhoging af te dwingen. Het MKB kan weinig anders dan de cijfers en de gevolgen onder de aandacht brengen.