Nieuws Actueel

Gemeenten maken zich zorgen over jeugdzorg

Van onze redactie 26 december 2014

Bijna de helft van de gemeenten vreest dat er te weinig geld is, 1 op de 10 zegt te weinig personeel of kennis in huis te hebben.

15 miljoen De 21 gemeenten in de regio Eindhoven lieten afgelopen week al weten volgend jaar naar schatting bijna 15 miljoen euro tekort te komen voor de jeugdzorg. De Eindhovense wethouder Jannie Visscher heeft namens de gemeenten een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) hierover geschreven.

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg (TSJ) liet deze maand in een rapport weten dat de jeugdzorg nog steeds in gevaar is, ook al hebben gemeenten en zorgaanbieders contracten gesloten voor het komend jaar. Jongeren die nu al jeugdzorg hebben, houden die ook vanaf 1 januari 2015. Maar of er komend jaar voor alle nieuwe cliënten ook zorg beschikbaar is, valt nog te bezien.

Tijdsdruk Dat geldt ook voor de vraag of er het hele jaar door voor iedereen genoeg en de juiste jeugdzorg zal zijn. Bovendien is door de grote tijdsdruk nog niks terechtgekomen van hoognodige vernieuwing van de zorg zelf.