Nieuws Actueel

Gemeenten nog altijd te traag in betalen facturen

Merlijn Ensing 18 maart 2014

Het betaalgedrag van gemeenten richting ondernemers is vergeleken met 2012 maar weinig verbeterd. De gemiddelde vertraging bedroeg in 2013 acht dagen. Dat is er maar één minder dan het jaar ervoor.

Lees ook:

Zo worden je facturen wél betaald

Bijna een kwart van alle rekeningen wordt nog altijd te laat betaald. In opdracht van MKB-Nederland heeft Dun & Bradstreet het betaalgedrag van gemeenten opnieuw in kaart gebracht. De ondernemersorganisatie is zwaar teleurgesteld over de uitkomsten.

Ondernemers hebben het nog altijd zwaar, ondanks de aantrekkende economie. Er is weinig vlees op de botten. Elke factuur die niet ‘prompt’ (= op tijd/binnen 30 dagen) wordt overgemaakt, betekent extra druk op de liquiditeit van een bedrijf. Het is zuur dat gemeenten, belangrijke opdrachtgevers, daar te weinig oog en begrip voor hebben. Het is des te triester omdat op 16 maart vorig jaar nota bene een nieuwe wet in werking is getreden die overheden verplicht om binnen 30 dagen hun facturen te betalen. Een groot aantal gemeenten laat zich daar dus niets aan gelegen liggen. Van de gekke, vindt MKB-Nederland. Daar is geen enkele reden voor, anders dan een slechte interne organisatie. De ondernemersorganisatie roept die gemeenten dan ook op om dit probleem serieus te gaan oplossen.

MachtspositieOp grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant – en dat is de gemeente vaak – niet op het spel willen zetten. Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven dus een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Wat dat betreft zouden ze een voorbeeld moeten nemen aan de Rijksoverheid. Die betaalt 90 procent van de facturen op tijd.

Het is de vierde keer dat MKB-Nederland en Dun & Bradstreet dit onderzoek uitvoeren. Ze onderscheiden daarin drie scoringscategorieën: een top-100, die keurig op tijd betaalt; een middenmoot, waar nog wel wat te verbeteren valt en een achterhoede die ronduit slecht scoort. Een aantal gemeenten verschilt onderling nauwelijks in prestaties. Zeer goed scoren Nederweert (98 procent prompt, nul dagen vertraagd) en Schinnen (97,8 procent prompt, nul dagen vertraagd).

Provincie Noord-HollandIn de Provincie Noord-Holland is de gemeente Waterland de ‘winnaar’, met 90 procent prompt en 0 dagen vertraagd. Bussum daarentegen eindigt onderaan in de overall ranking, met 68 procent prompt en gemiddeld 19 dagen te laat. Bussum doet het ook slechter dan in 2012, toen het ook al laag scoorde. Wormerland, Zandvoort en Heemstede zijn sinds 2012 resp. 17 dagen, 13 dagen en 6 dagen trager gaan betalen en behoren hiermee tot de grootste dalers binnen de Provincie. Binnen de Provincie hebben naast Waterland de gemeente Medemblik en Huizen het afgelopen jaar hun werk goed gedaan deze zijn respectievelijk 14 en 12 dagen sneller gaan betalen.

Zeer eervolle vermeldingen zijn er voor de gemeente Beemster en Velsen. Beemster betaalde als enige gemeente 94% van alle rekeningen op tijd en Velsen eindigde bovenaan bij de grotere gemeenten (>3.000 ondernemingen) zij betaalden 85% van hun rekeningen op tijd echter toch nog met 2 dagen vertraging dus ook daar valt nog iets te verbeteren.