Nieuws Actueel

Gemeenten willen Nationaal Park Sallandse Heuvelrug promoten om impuls te geven aan vrijetijdssector

Van onze redactie 8 mei 2015

Sallandse Heuvelrug Liselotte Kolthof

Het college van Hellendoorn, het park ligt deels in Rijssen-Holten en deels in Hellendoorn, maakte onlangs al bekend zich de komende jaren te willen inzetten voor behoud en verbetering van de Sallandse Heuvelrug en noemde het park een kroonjuweel. Uitgangspunt is geen nieuwbouw in de kwestbare natuur. Maar daar waar dat wel kan moet ruimte zijn voor ontwikkelingen die de kwaliteiten van het gebied ten goede komen. Ambtenaren van Rijssen-Holten stellen nu voor een zogeheten stimuleringsagenda op te stellen die de naamsbekendheid verder vergroot. Het college van de gemeente Hellendoorn stemde al in met het voorstel om te komen tot een stimuleringsagenda.

WerkgroepHet doel is pas geslaagd wanneer er een goed functionerend, duurzaam park is gerealiseerd. Om dit te bereiken is het nodig dat er een organisatie wordt opgezet die het proces begeleidt. Ambtenaren stellen voor een werkgroep in te stellen die de nieuwe doelstelling voor het park nastreeft. In die werkgroep moet behalve voor ambtenaren plek zijn voor een stevige afvaardiging uit de toeristische sector. Maar de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten trekken de kar.

Vrijetijdssector‘De vrijetijdssector is een belangrijke pijler van de regionale economie in Overijssel’, staat in een ambtelijk voorstel aan de commissieleden van Rijssen-Holten. ‘Een goed functionerende vrijetijdssector is belangrijk voor bezoekers en bewoners en voor de werkgelegenheid. Investeren in marketing en promotie van provincie en regio’s is en blijft belangrijk om de continuïteit ervan te waarborgen.’

Marketing ‘Mensen zijn op zoek naar herkenbare gebieden die tot de verbeelding spreken’, luidt het voorstel. ‘Ze zoeken sterke merken, gebieden met een eigen identiteit. Daarom willen wij het karakter van het gebied verder benutten en uitdragen door middel van marketing.’

De toeristische sector is voor beide gemeenten belangrijk. Landelijk gezien is de vrijetijdseconomie verantwoordelijk voor 4 procent van het totaal aantal banen. Voor Hellendoorn ligt dat op 7 en voor Rijssen-Holten op 6,5 procent.