Nieuws Actueel

Gemeenteraad mag zeggen of winkels op zondag open mogen in Hengelo

Van onze redactie 21 mei 2015

Binnenstad Hengelo Marieke Bakker

Het college laat het helemaal aan de raad over. Er komt geen voorstel over het al dan niet verruimen van de winkeltijden. Uit een inspraakronde is namelijk geen duidelijke voorkeur naar voren gekomen.

D66Dat betekent dat het lot van de wijziging van de winkeltijdenverordening nu in handen ligt van D66. Deze fractie stemde vorige keer niet vóór, maar wilde eerst de resultaten van de inventarisatie af te wachten. D66 is in principe wel voorstander van koopzondagen. Met de stemmen van deze fractie erbij is in de raad een meerderheid voor het verruimen van de openingstijden.

Ondernemers en consumentenDe inventarisatie leverde 316 reacties op, van winkeliers én consumenten. Daarvan zijn 167 (53 procent) het eens met het openen van de winkels op zondag. Van de 149 ondernemers blijkt bijna 60 procent niets te voelen voor ruimere winkeltijden. Een meerderheid van de consumenten is daarentegen voorstander van koopzondagen: van die zijde kwamen 167 reacties binnen, daarvan was 65 procent vóór.

Een greep uit de reacties: ‘Hoef ik niet meer naar omliggende gemeenten voor boodschappen’; ‘Zondagsrust’; ‘Grote stad hoort supermarkten en winkels open te hebben’; ‘Rustdag in ere houden, consequenties voor kleine ondernemers’; ‘Zondagssluiting is achterhaald.’ Kleine zelfstandige ondernemers zijn geen voorstanders van koopzondagen, supermarkteigenaren juist wel. „Het college kan leven met beide varianten”, zegt wethouder Mariska ten Heuw (Economie).