Nieuws Actueel

Gemeenteraad wil kiezen voor Hameland

Van onze redactie 1 juli 2015

Werk kantoor ondernemen economie Thinkstock

De Berkellandse politiek maakt een pas op de plaats als het gaat om de meest kwetsbare doelgroep bij het sociaal werkvoorzieningschap Hameland, de wsw'ers. Een motie daarover werd dinsdagavond unaniem aangenomen.

Laatste woord De gemeenteraad verzoekt het college om een aantal opties uit te werken over het toekomstige 'beschut werken' bij lokale bedrijven en/of instellingen, een coöperatie of een marktpartij. Eventueel zou het ook kunnen worden gekoppeld aan dagbesteding. Maar hoe dan ook wil de gemeenteraad er graag het laatste woord over. "Het gaat te ver om te stellen dat we hebben ingestemd met opheffing", zette VVD'er Gerjan Teselink de toon aan het begin van de discussie.

24 miljoen euro Voorzitter Ten Have van De Ondernemingsraad van Hameland had als inspreker net daarvoor al gewaarschuwd dat opheffing een duurdere aangelegenheid kan worden dan de gemeenten achter de gemeenschappelijke regeling denken. De Ondernemerskamer is om een oordeel over de opheffing gevraagd. Volgens Ten Have kan de liquidatie van Hameland aan transitievergoedingen mogelijk 24 miljoen euro kosten: veel duurder dan geraamd.

2.500 handtekeningen Aan het begin van de raadsvergadering overhandigde GroenLinks-raadslid Stefan Nijhuis wethouder en Hameland-voorzitter Han Boer een map met 2.500 handtekeningen van mensen die vragen Hameland niet op te heffen. Die map had maandag in Aalten moeten worden aangeboden, maar daar liet het dagelijks bestuur van het werkvoorzieningschap verstek gaan.Foto: Thinkstock