Nieuws Actueel

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: Dorpen houden van CDA

Rik Nizet 19 maart 2014

Het CDA mag de laatste jaren dan zijn gekrompen in de landelijke politiek, lokaal blijven de christendemocraten erg sterk. Dat heeft de partij te danken aan mensen die in kleine en middelgrote gemeenten wonen. Zij zijn "loyaal en tevreden'' en blijven daarom op de partij stemmen, blijkt uit onderzoek van het Kieskompas.Special: Gemeenteraadsverkiezingen 2014Kieswijzer: Stemwijzer, Kieskompas en DeStemVanStemfie: Selfies uit het stemhokjeDe beste stemfies

Het CDA kreeg 14,8 procent van de stemmen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Maar de partij had vooral succes in gemeenten tot 20.000 inwoners. Daar haalden de christendemocraten gemiddeld een op de vijf stemmen binnen. In de steden met meer dan 100.000 inwoners stemde gemiddeld maar 9 procent op het CDA.

Hetzelfde is bij eerdere lokale verkiezingen te zien. Het CDA zakt beetje bij beetje weg, maar in grote steden gaat dat veel sneller dan in kleine plaatsen.

Trouwe kiezersDe trouwe kiezers in de kleine plaatsen leveren het CDA veel zetels in de gemeenteraden op. Dat komt doordat niet elke stem evenveel waard is. In de ene gemeente zijn meer stemmen nodig voor een zetel dan in een andere gemeente. In 2010 kreeg het CDA in heel Nederland 974.000 stemmen, oftewel 1530 raadszetels. De PvdA haalde 61.000 stemmen meer dan het CDA, maar won bijna 300 zetels minder. De VVD was ongeveer even groot als de PvdA, dus groter dan het CDA, maar bleef 100 zetels achter de christendemocraten. Het CDA krijgt "minder stemmen, maar door de kleinere gemeenten wel een gigantisch pak meer zetels'', aldus het Kieskompas.

Boris is er nog niet helemaal over uit wie zijn stem zal krijgen... #stemfiepic.twitter.com/FBfM02w1UD

— Peter van der Beek (@PetervdBeek87) March 19, 2014