Nieuws Actueel

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: Stemfie verovert Nederland

Rik Nizet 19 maart 2014

De stemfie, een foto van jezelf in het stemhokje met het rode potlood in de aanslag of terwijl je je stembiljet in de stembus stopt, lijkt een hot item tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen. Op Twitter, Facebook en Instagram stonden in de loop van woensdagochtend al legio foto's van mensen die zichzelf tijdens het stemmen hebben gefotografeerd en dat vervolgens hebben gedeeld via sociale media.Special: Gemeenteraadsverkiezingen 2014Kieswijzer: Stemwijzer, Kieskompas en DeStemVanStemfie: Selfies uit het stemhokjeDe beste stemfies

Foto's maken in het stemhokje en het gebruik van sociale media is toegestaan, zolang je het stemgeheim van anderen niet schendt en je 'het verloop van de stemming niet hindert'. Dat staat in de circulaire die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in januari al naar alle gemeenten heeft gestuurd. Woensdag twitterde hij er achteraan: "Ik roep niet op om een stemfie te maken, maar het mag wel. Wel natuurlijk een oproep aan iedereen om te gaan stemmen!"

Ingevulde stembiljetOok politici waagden zich aan de stemfie. Zo twitterde D66-leider Alexander Pechtold een foto van zichzelf in het stemhokje in Wageningen, met daarop duidelijk zichtbaar dat hij had gestemd op de nummer 2 van de lokale D66-lijst, Paul Toxopeus. De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, wiens partij in de hoofdstad mogelijk door D66 van de troon wordt gestoten, twitterde alleen een foto van zijn ingevulde stembiljet.

Woord van morgenOnze Taal bombardeerde stemfie woensdag tot 'het woord van morgen'.

#stemfiepic.twitter.com/pHHmes2KOA

— Missy (@MariskaCorbeel) March 19, 2014

#Stemfie@EditieNL#Editienl ?? pic.twitter.com/29CLYIVo5Y

— Anke Dijkhuis (@pank84) March 19, 2014

Ook mijn stem zit in de bus! #LLkiest#Stemfiepic.twitter.com/HZXjx0pnJM

— Jurjen Dieleman (@Jurjen94) March 19, 2014

Tja en nu? pic.twitter.com/wK9ovHFRhr

— frits wester (@fritswester) March 19, 2014