Nieuws Actueel

Gemeentesecretaris Almelo wordt directeur Cogas

Van onze redactie 16 november 2015

Gerald de Haan Emiel Muijderman

Gerald de Haan (52) is sinds 1 september 2008 gemeentesecretaris in Almelo. Daarvoor was hij werkzaam bij de Belastingdienst en op de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Financiën. Met het vertrek van De Haan is er sprake van een flink aantal vacatures in de bestuurlijke en ambtelijke top van Almelo. Eerder kondigde burgemeester Jon Hermans haar vertrek aan en afgelopen vrijdag maakten de wethouders Van Marle en Bruggink hun aftreden bekend.

De boodschap die De Haan vanmorgen naar zijn collega's stuurde:

Vanochtend heb ik het college ingelicht over mijn nieuwe baan bij Cogas in Almelo. Ik begin in januari 2016 als algemeen directeur bij de netbeheerder.

Afgelopen jaren heb ik herhaaldelijk geschreven en gesproken over arbeidsmobiliteit en het belang daarvan. Na zeven jaar bij de gemeente vond ik het tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière. Tijdens een bezoek van de gemeenteraad aan Cogas in maart ontdekte ik wat voor prachtig bedrijf Cogas is. Op het moment dat directeur Michiel Kirch dit voorjaar bekend maakte te vertrekken bij Cogas hield ik dat bedrijf nadrukkelijker in de gaten. Toen Cogas in augustus de vacature publiceerde, heb ik meteen gesolliciteerd. Een functie waarin ik bij Almelo en Twente betrokken blijf en bovendien actief blijf in het brede veld met maatschappelijke stakeholders en publieke aandeelhouders.

De burgemeester liet eind oktober aan de Commissaris van de Koning weten niet op te gaan voor een tweede termijn in Almelo. Dat gaf mij een dubbel gevoel. Uiteraard respecteer en waardeer ik haar keuze. Maar ik wist op dat moment al dat ik nagenoeg zeker de gemeente ook zou gaan verlaten. Zo lang het nog niet formeel was, kon ik dat echter nog niet bekend maken. Tel daarbij de huidige politieke ontwikkelingen op en je zult waarschijnlijk begrijpen dat ik het een ongelooflijk lastig moment vind nu te vertrekken.

Toch ga ik voor de uitdaging bij Cogas. Een interessant bedrijf waar ik te maken krijg met nieuwe technologieën en veranderingen op gebied van energie- en datanetwerken. Mijn ervaring van de afgelopen zeven jaar bij de gemeente was een absolute pré voor Cogas.

Iedere dag bij de gemeente was voor mij de moeite meer dan waard. Ik heb hier met ontzettend veel voldoening gewerkt en bovenal heel veel van jullie geleerd.

Foto: Emiel Muijderman