Nieuws Actueel

Gemeenteverkiezingen 2014: 7400 spookstemmen

Jeroen Jansen 27 maart 2014

In 235 van de 380 gemeenten waar vorige week woensdag verkiezingen werden gehouden, komt het aantal getelde stembiljetten niet overeen met het aantal opgekomen kiezers. In totaal zijn in stembureaus in Nederland minstens 7387 fouten gemaakt, meldt het AD donderdag op basis van eigen onderzoek.

Special: Gemeenteraadsverkiezingen 2014Stemfie: Selfies uit het stemhokjeSexy verkiezingsposter in trekOndernemers doen stemoproepArme ZZP'er vlucht de politiek inStemwijzer, Kieskompas en DeStemVan

In de meeste gevallen is volgens de krant niet meer na te gaan of het om verkeerde tellingen of slordigheden gaat of dat er iets mis was met de stembiljetten zelf. In maar 67 van de ruim 300 onderzochte gemeenten klopt het aantal stemmers met het aantal biljetten.

Volgens de Kiesraad kunnen kleine verschillen gemakkelijk ontstaan, bijvoorbeeld als iemand vergeet het identiteitsbewijs van een volmachtgever te kopiëren en dan alleen voor zichzelf een stem mag uitbrengen. ,,Het is de eerste keer dat gemeenten de verschillen centraal bijhouden, dus dan lijken het er meteen heel veel. Ik schrok toen ik het aantal hoorde'', aldus Melle Bakker van de Kiesraad in de krant.

Bakker is blij dat het kabinet heeft besloten dat over enkele jaren de stemcomputer weer wordt ingezet. ,,Dat zal het aantal fouten drastisch reduceren.'' Vanaf 2017 wordt de stemcomputer op proef ingezet; landelijke invoering volgt enkele jaren later.

Woensdag bleek al dat er veel is misgegaan bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam en Amsterdam.