Nieuws Actueel

Gemeenteverkiezingen 2014: Kiezer vlucht naar Duitsland

Rik Nizet 14 maart 2014

Voor CDA-leider Sybrand Buma is het hét bewijs van de rampzalige gevolgen van de accijnsverhogingen: op campagne vrijdag in de buurt van Venlo, vond hij de Nederlanders pas over de grens. Daar deden ze hun boodschappen.Special: Gemeenteverkiezingen 2014

Het CDA betoogt al weken dat de accijnsverhogingen op lpg en diesel er toe leidden dat mensen massaal over de grens tanken en daar dan ook hun drank en andere boodschappen halen. "Het is nog veel erger dan ik dacht", zegt Buma vanuit de grensplaats Kaldenkirchen. "We zien hier op de parkeerplaatsen allemaal Nederlandse auto's en komen maar een enkele Duitser tegen. Niemand is er blij mee, maar de accijnsverhoging dwingt de mensen om benzine en boodschappen in Duitsland te gaan halen."

AccijnsverhogingHet toont voor Buma eens te meer aan dat het kabinet de accijnsverhoging zo snel mogelijk moet terugdraaien. Hij sprak een eigenaar van een supermarkt in Venlo die in korte tijd al 20 procent op zijn omzet heeft moeten inleveren.

De afdeling-Venlo van het CDA voert inmiddels uitgebreid campagne aan de Duitse kant van de grens, op de weg naar de supermarkten. "Zelfs de verkiezingsborden zetten we in Duitsland omdat de leges hier goedkoper zijn'', aldus Buma.