Nieuws Actueel

Gemengd beeld op beurzen

Van onze redactie 4 augustus 2015

Image 5129771

,,Het blijven vooral de grondstofbedrijven die het beeld op de beurzen bepalen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments. De daling van de grondstofprijzen zet volgens de marktkenner het sentiment onder druk en is vooral pijnlijk voor de opkomende markten. ,,De olieprijs veert nu weer wat op na de recente koersval, maar tijdens de Amerikaanse handelssessie wordt de olieprijs vaak weer lager gezet", aldus Blok.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel ongewijzigd op 500,34 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 730,42 punten. De beurs in Parijs zakte 0,3 procent. Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent.

Griekse banken

In Athene verloor de hoofdindex 1,9 procent, na de koersval van ruim 16 procent op maandag. De koersverliezen van de Griekse banken liepen wederom op tot circa 30 procent en bereikten daarmee de dagelijkse dalingslimiet.

Grootste stijger in de AEX was staalmaker ArcelorMittal met een winst van 1,9 procent. DSM stond een fractie hoger. Het speciaalchemiebedrijf boekte in het tweede kwartaal betere resultaten dan een jaar eerder en bevestigde de verwachtingen voor 2015. Verzekeraar NN Group, die woensdag met cijfers komt, stond onderaan met een min van 1 procent.

MidKap

In de MidKap raakte medisch toeleverancier Fagron 10,7 procent aan beurswaarde kwijt, na een tegenvallende omzetgroei in het eerste halfjaar. Imtech verloor 3,5 procent. De geplaagde technisch dienstverlener praat met zijn banken om Imtech Duitsland meer financiële ruime te geven.

In Parijs ging Crédit Agricole 9 procent onderuit, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. De op twee na grootste bank van Frankrijk zette extra geld opzij voor mogelijke overtredingen van handelssancties. Ook zette de bank een aantal hervormingsplannen in de ijskast.

Euro

In Frankfurt verloor autoconcern BMW 1,5 procent na voorzichtige opmerkingen over de Chinese automarkt.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0969 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 45,67 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 50,02 dollar per vat.