Nieuws Actueel

Gemengd beeld op Europese beurzen

Van onze redactie 22 mei 2015

Image 4942061

De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent hoger op 502,87 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 756,81 punten. De beurs in Frankfurt verloor 0,2 procent. Parijs noteerde vlak, terwijl de hoofdgraadmeter in Londen 0,6 procent steeg.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank benadrukte in een toespraak dat de economische groei in de eurozone nog altijd onder het niveau van voor de crisis ligt en riep op tot meer hervormingen. Fed-voorzitter Janet Yellen bespreekt later op de dag in de Verenigde Staten de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie.

Schuldendeal

De markt wacht ook nog altijd op een Griekse schuldendeal. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet de Griekse regering nog veel werk verzetten voordat er een akkoord over verdere noodsteun kan worden bereikt.

Grootste stijger in de AEX was kabelbedrijf Altice met een winst van 1,2 procent. Het bedrijf zou in de VS gesproken hebben met bestuursvoorzitter Rob Marcus van Time Warner Cable (TWC) over een eventuele overname van dat bedrijf, zo meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden.

Staabedrijf ArcelorMittal stond onderaan de hoofdindex met een verlies van 0,9 procent.

Richemont

In Zürich zakte Richemont 0,5 procent, na tegenvallende omzetcijfers van de Zwitserse verkoper van luxegoederen. Vooral in Hongkong en Macau bleven de marktomstandigheden moeilijk. De handel in het beursgenoteerde beleggersplatform Plus500 werd in Londen stilgelegd na een harde koersval, het bedrijf is nog van plan met een verklaring naar buiten te komen.

De euro was 1,1010 dollar waard, tegen 1,1130 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent naar 59,63 dollar. Brent werd ook bijna 2 procent goedkoper en kostte 65,32 dollar per vat.