Nieuws Actueel

'Gemengd begin voor beurzen’

Van onze redactie 25 februari 2015

Volgens marktanalist Martijn Weller van IG Nederland zal de AEX-index in Amsterdam zo'n half punt hoger openen na de nieuwe recordstanden op Wall Street. Beleggers zijn volgens Weller wel wat terughoudender geworden nu ook in Europa veel beurzen op nieuwe hoogtepunten staan. Volgens Weller lijkt het verder een relatief rustige handelsdag te worden met weinig belangrijke cijfers. Wel gaat Janet Yellen opnieuw spreken, maar haar toespraak zal volgens de marktkenner weinig afwijken van haar eerdere verklaring.

In Amsterdam opende Grontmij zijn boeken. Het advies- en ingenieursbureau leed vorig jaar een verlies van 20,6 miljoen euro en is somber over 2015. Grontmij denkt dat de omzet dit jaar minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Het bedrijf heeft te kampen met moeizame marktomstandigheden in Europa, vooral in Nederland.

Gas terug

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag een gemengd beeld zien. In China, waar de beurs de afgelopen vijf handelsdagen gesloten was vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar, daalde de Shanghai Composite 0,8 procent. In Tokio namen beleggers wat gas terug na vijf winstdagen op rij en sloot de Nikkei 0,1 procent lager.

Op de Amerikaanse effectenbeurzen bereikten de Dow-Jonesindex en de S&P 500 dinsdag nieuwe records, nadat bleek dat de Fed voorlopig geduldig zal zijn met het eventueel verhogen van de rente in de VS. De Dow sloot 0,5 procent hoger op 18.209,19 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2115,48 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 0,1 procent naar 4968,12 punten.

Steunprogramma

Ook de Europese beurzen sloten eerder op de dag in de plus. Na een weifelend begin schoten de graadmeters omhoog na het definitieve akkoord over de verlenging van het steunprogramma van Griekenland met vier maanden.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent hoger op 479,94 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 719,13 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent. In Londen sloot de beurs 0,6 procent hoger op de hoogste stand ooit. De hoofdindex in Athene steeg 9,8 procent.

De euro stond woensdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,1350 dollar, tegen 1,1326 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 49,21 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 58,81 dollar per vat.