Nieuws Actueel

General Electric voert Dow Jones aan

Van onze redactie 9 april 2015

Image 4849260

General Electric (GE) stond in de belangstelling vanwege berichten over een grote vastgoeddeal die ophanden zou zijn, terwijl de kwartaalresultaten van aluminiumbedrijf Alcoa met teleurstelling werden ontvangen.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent in de plus op 17.960 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2091 punten. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq ging ook 0,4 procent omhoog, naar 4972 punten.

De Dow Jones werd aangevoerd door GE, dat 3,2 procent meer waard werd. Volgens Amerikaanse media staat het conglomeraat op het punt het overgrote deel van zijn 30 miljard dollar aan vastgoedbezittingen te verkopen aan investeerder Blackstone en de Amerikaanse bank Wells Fargo.

Altera Alcoa was woensdag traditiegetrouw het eerste grote bedrijf op Wall Street dat zijn kwartaalresultaten publiceerde. Het bedrijf meldde in het eerste kwartaal geprofiteerd te hebben van een sterkere vraag vanuit de luchtvaart- en autosector. Toch bleven de cijfers enigszins achter bij de verwachting van analisten. Het aandeel zakte 4 procent.

Chipfabrikant Altera won 2,2 procent, na een aanvankelijk stevig verlies. Volgens ingewijden heeft het bedrijf een overnamebod van de grotere branchegenoot Intel (plus 0,6 procent) afgewezen. Marktpartijen zouden er nu echter op rekenen dat het bedrijf het bod alsnog in overweging zal moeten nemen.

Zynga De maker van internetspelletjes Zynga leverde 17 procent van zijn beurswaarde in. Beleggers reageerden niet opgetogen op de aankondiging dat oprichter Mark Pincus weer de leiding krijgt over het bedrijf, dat last heeft van zware concurrentie. Volgens analisten is het zeer de vraag of hij voor een ommekeer kan zorgen bij de maker van FarmVille.

De olieprijs herstelde weer enigszins van de forse daling op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 50,80 dollar. Oliebedrijven Halliburton en Andarko Petroleum profiteerden met koerswinsten van 4 à 5 procent. In de Dow kregen oliereuzen Chevron en ExxonMobil er circa 0,5 procent bij.

De euro was donderdagavond 1,0645 dollar waard, tegen 1,0675 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.