Nieuws Actueel

'Generatie ZZP' gefileerd

Caroline Spilt 23 oktober 2015

Snijtafel zzp flex tegenlicht millenials barbier groot

De jongens van De Snijtafel fileren met regelmaat iets of iemand. Donderdag ging de ZZP'er onder het mes. Of eigenlijk, de manier waarop Tegenlicht de moderne werkende neerzet. "Tegenlicht laat een hele generatie vertegenwoordigen door een handvol Amsterdammers met ondoordachte, tegenstrijdige en krankzinnige ideeën."

De Snijtafel is een internetvideoserie van Kasper Jansen en wisselende collega over de Nederlandse cultuur. Vaak worden ze omschreven als scherp, grappig en 'cultuurkritisch'. DWDD lieten ze niet heel. Zelfs het onschuldige Kinderen voor kinderen spaarden ze niet - "esoterisch gelul" -. En donderdag lag dus de ZZP'er op de snijtafel. Dat ging zo:

1. BarbierSnijtafel: "Waarom ze over die baard begint, is natuurlijk omdat Petra barbier is, geen kapper, barbier."

Het snijtafelduo reageert in een vijftig minuten durend YouTube-filmpje op de aflevering van Tegenlicht 'Mensen van nu', 'over generatie Flux, Flex of ZZP'. Naast elkaar zitten ze aan tafel. Zin voor zin pluizen ze de zin en onzin van de aflevering uit.

Tegenlicht laat ondernemer Petra van Roon aan het woord, een millenial met een barbershop: "Ik heb vroeger wel een echte baan gehad", zegt ze over haar carrièreswitch.

Snijtafeljongen 1: "Dit is dus geen echte baan?"

Snijtafeljongen 2: "Dat 'echt' is wel raar. Als ze nou gewoon zou zeggen 'in loondienst'..."

---

Petra: "Ik denk dat het te maken heeft met een hernieuwde liefde voor echte ervaringen."

Snijtafel: "Wat zijn dan neppe ervaringen?

Petra: "En wat is dan beter dan een vak wat al meer dan een eeuw bestaat."

Snijtafel: "Wat een historisch inzicht heeft zij. Zo rond 1890 begonnen mensen hun haar te knippen. En baarden te knippen. Daarvoor liep iedereen rond als een holbewoner. Waar zijn al die bustes van Julius Caesar met zó'n baard."

2. 'Me' en 'ik'Afaina de Jong is een andere millenial die Tegenlicht opvoert in de eerste paar minuten van de aflevering: "We komen uit een tijd die heel erg over individualisme ging en 'me' en 'ik' en 'onze carriere' en 'we willen dit bereiken'. We zaten lekker in die bubbel en het ging hardstikke goed. En nu is het crisis. Daarin zie je dat mensen toch steeds bewuster worden dat je onderdeel bent van een geheel."

Philip Huff: "Als ik terugdenk aan hoe ik in de grondverf ben gezet, is dat een soort Paarse grondverf van de jaren negentig. Iedereen kon samenwerken."

Snijtafeljongen 1: "Nou heeft die voiceover gezegd; ze [de mensen van nu] zijn niet in één hokje te plaatsen. En nu begin ik te snappen waarom 'ie dat zei, want Afaina geeft het omgekeerde weer van wat Philip zegt. Nu onstaat verwarring: wat is nu de tijd waar we uitkomen en wat is de tijd waar we heengaan? Er worden nu echt dingen gezegd die haaks op elkaar staan."

Snijtafeljongen 2: "Ja, en we zijn nog maar een paar minuten bezig."

De volledige vijftig minuten vind je hier: