Nieuws Actueel

Gerdi Verbeet: Moederschap is geen ballast, maar een leerschool

Caroline Spilt 14 april 2015

Gerdi verbeet week van de ondernemer

Moederschap is geen ballast, maar een leerschool. Over die stelling praten Gerdi Verbeet (politica), Annerie Vreugdenhil (directeur ING zakelijk Nederland) en Michaël van Straalen (voorzitter MKB-Nederland) tijdens Guts and Glory, een bijeenkomst over vrouwen aan de top, tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht. Het onderwerp trekt een volle zaal. Vooral vrouwen.

Alles over de Week van de Ondernemer:

Zo voorkom je dat je Nokia wordt Wat is Máxima toch mooi Ik heb altijd de BV Erben gerund

Ons land heeft te weinig vrouwen op topposities: zo’n tien procent in plaats van de wettelijk vastgestelde dertig procent. Links en rechts wordt Nederland ingehaald door andere landen. Niet te verhapstukken, vindt Gerdi Verbeet, en daarom zet ze zich in als ambassadeur voor Bussemakers databank met inmiddels ruim 700 gewogen en geschikte bevonden vrouwen.

Verbeets moederTijdens de debatsessie onder leiding van journaliste Marijke Roskam in de grote Beatrixzaal van de Jaarbeurs laat Gerdi Verbeet weten van wie ze dat harde werken heeft geleerd. “Mijn moeder heeft altijd fulltime gewerkt. Dus ik had nooit bedacht dat dat ook anders kon. Toen ik zelf parttime ging werken zei zij: ‘Ben je gek?! Je hebt alle vergaderingen en krijgt de helft van het geld'.”

StellingDaarom gooit ze de volgende stelling op tafel: het moederschap is geen ballast, maar een leerschool.

Verbeet trapt af: “Het is een periode waarin ik zelf veel heb geleerd. Ik had twee jongetjes die elkaar de hersens insloegen en dan moet je tot tien leren tellen. Daar heb je je hele leven wat aan.”

“Dat kan ik me voorstellen als Kamervoorzitter”, grapt moderator Marijke Roskam.

“Het is raar dat dat op je cv als verloren tijd wordt gezien. Daar kan ik de P in hebben”, vervolgt Verbeet.

Als Roskam vraagt wie zich hierin herkent, gaat er een wave door de zaal. Ook het discussiepanel knikt instemmend.

“Als je als vrouw kritiek krijgt, trek je je dat heel lang aan. Op een gegeven moment zeg je tegen je zelf: ‘het was niet zo persoonlijk bedoeld.’ Jongetjes vechten er op los, maar zijn dat ook na twee minten weer vergeten,” zegt Annerie Vreugdenhil.

Michaël van Straalen haakt in: “Mannen stappen makkelijker over kritiek heen. Absoluut.”

CompetentiesMaar de vraag is, tellen de competenties die je opdoet tijdens het moederschap? Waarop Van Straalen de discussie sluit: "Er heeft ook nog nooit iemand gevraagd naar die competenties die ik opdeed tijdens mijn vaderschap.”

Ultieme tipTot slot doen de panelleden hun ultieme tip uit de doeken.

Verbeet: “Moedig elkaar aan. Niet vragen: ‘Lukt het je wel? Heb je het niet druk?’. Niet doen.”

Vreugdenhil: “Heb het lef om groot te denken, leg de lat hoog. Daarna zie je wel hoe je daar komt.”

Van Straalen: “Mijn tip is eigenlijk heel recht door zee. Ga je eigen weg. Punt.”