Nieuws Actueel

Gesprek V&D en vakbonden levert niets op

Lotte Grimberg 17 februari 2015

De gesprekken tussen de vakbonden en V&D hebben niks opgeleverd. FNV en CNV stoppen met onderhandelen en wachten op een vonnis van de rechter in het kort geding dat zij hadden aangespannen.

Lees ook:

Van trendsetter tot sufferdje'V&D houdt alleen slechte panden over'Faillissement openlijk genoemdV&D krijgt mes op de keelV&D wil geen winkels sluitenV&D heeft lak aan de wetToekomst V&D aan zijden draadje

De bonden vinden dat het winstdelingsplan waarmee de warenhuisketen de loonsverlaging voor het personeel wilde verzachten, niet het "gevraagde perspectief'' biedt.

ProfiterenMaandag verraste V&D de bonden in de rechtszaal met een voorstel om de werknemers mee te laten profiteren van de winst. De gevolgen van de salariskorting van 5,8 procent zouden zo kunnen worden beperkt.

GarantiesMaar de bonden zien hier niets in. V&D draait namelijk al zeker twintig jaar met verlies, zei FNV-bestuurder Niels Suijker. "Dus wij zien niet dat de aandelen binnenkort iets voor de werknemers gaan opleveren. Zelfs als alles goed gaat lopen en er winst wordt gemaakt, dan compenseert dit over vijf jaar bij lange na niet het verlies van inkomen.'' De bestuurder is teleurgesteld: "We kregen steeds nul op rekest en verbazen ons dat andere partijen wel garanties krijgen, maar het personeel niet''.

RechtzaalCNV-bestuurder Martijn den Heijer zei dat er totaal geen ruimte is om te onderhandelen. Volgens hem lieten de vertegenwoordigers van V&D tijdens de bijeenkomst weten dat het enige mandaat dat ze hadden het voorstel uit de rechtszaal was. Andere opties bleven onbespreekbaar.

Om de tafelDe partijen zaten dinsdag een aantal uur om de tafel om na te gaan of onderhandelingen over de salariskorting toch nog zinvol zijn. De voorzieningenrechter had voor deze hernieuwde poging 48 uur de tijd gegeven. Nu blijkt dat verder onderhandelen niet lukt, doet de rechter maandag uitspraak.

V&D was niet direct bereikbaar voor een reactie.