Nieuws Actueel

Getting it done in Afrika

Caroline Spilt 28 augustus 2015

Ondernemen jeep afrika groot

Bedrijven die in Sub-Sahara Afrika zaken willen doen, kunnen bij AfricanWise aankloppen. Het bedrijf helpt bij marktontwikkeling, levert kennis en arbeid binnen Afrikaanse landen en regelt financiering. Zo door de jaren heen is AfricanWise vele Afrikaanse lessen wijzer geworden.

“Er zijn een paar aannames die een hele hoop bedrijven hebben”, vertelt Frans de Pater, Managing Partner bij AfricanWise. “Bijvoorbeeld dat ondernemen in Afrika ook wel volgend jaar kan. De ontwikkelingen op de markt gaan toch niet zo snel… Nou, de markt groeit heel snel! Je ziet veel Aziatische en Afrikaanse bedrijven hard groeien in Afrika en zij nemen allemaal een stukje van het besteedbaar inkomen in.”

“Aan de andere kant denken ondernemers dat de economie zo snel groeit, dat er ook snel rendement is. Misschien groeit het BNP 7% per jaar, maar 7% van relatief weinig is nog steeds weinig. Afrika behoeft juist lange termijn investeringen. De route-to-market moet namelijk nog helemaal ontwikkeld worden, zoals het distributiekanaal. Het is niet zoals hier in het Westen dat alles al paraat staat.”

Risico nemen“Verder zit er veel angst in bedrijven om te ondernemen in Afrika. Er wordt veel gekeken naar de risico’s van ondernemen in Afrika en de ontwikkelingen die onvoorspelbaar en wisselvallig kunnen zijn. Maar het is gewoon een andere groeimarkt, het gaat om het marktpotentieel. Je kunt best goed inschatten hoe ontwikkelingen op lange termijn gaan. Bijvoorbeeld Burundi. De president gaat nu zijn 3de termijn in ondanks de ophef, dan weet je dat er onrust gaan komen. Daar moet je rekening mee houden.”

Heikele puntenZelf loopt het bedrijf ook nog regelmatig tegen problemen aan. “Zoals stroperige overheden en groothandels die nog geen distributienetwerk hebben. En corruptie natuurlijk, dat blijft altijd een heikel punt. Aan de ene kant wil je heel strikt zijn, aan de andere kant moet je er ook een soort balans in vinden. Als een van onze klanten zakenrelaties een keer mee uit eten neemt of een weekendje golfen aanbiedt, dat vinden wij niet zo erg. Als je geld gaat betalen, dan kom je in de klem. Ze willen dan steeds maar meer.”

‘Getting it done’-mentaliteitOndanks alle ‘lessons learned’ is Frans de Pater meer dan enthousiast over ondernemen in Afrika. “Vooral de persoonlijke relatie die je met mensen daar krijgt is geweldig. Toen ik in Ivoorkust woonde, werd ik regelmatig uitgenodigd voor etentjes bij mensen thuis, heel hartelijk. Het ondernemen is in dit soort landen veel meer gebaseerd op de relatie, wie ben je en wat doe je, en veel minder op ‘quick wins’.”

“Daarnaast heerst in deze landen de ‘getting it done’ mentaliteit. Ondernemerschap en inventief denken, daar draait het om. Dat vind ik heel innoverend! Afrikaanse ondernemers zijn heel eager om te leren, samen te werken en resultaten te behalen. En die resultaten worden dan ook trots gevierd met hele ceremonies, prachtig.”

Grootse dromen“Het zijn sowieso hele trotse en ontspannen mensen. Laatst was er in Nederland een grote stroomstoring waar veel bedrijven last van hadden, dan lijkt het soms wel of de wereld even stilstaat. In Afrika heb je regelmatig geen stroom, maar het leven gaat daar gewoon door. Ze zijn met minder tevreden, maar hebben wel allen grootse dromen!”