Nieuws Actueel

Gevaarlijk dikke dieren in dierentuin moeten op dieet

Van onze redactie 16 januari 2015

Bezoekers van zoo’s merken het niet op, maar dierentuindieren kampen, net als mensen en huisdieren, steeds vaker met overgewicht. „Het valt ook nauwelijks te zien als een olifant 500 kilo te zwaar is. Maar er zijn wel degelijk gezondheidsrisico’s: overbelasting van de gewrichten en diabetes”, zegt Tjalling Huisman van Hogeschool VHL in Velp.

Suiker Hij is een van de organisatoren van een conferentie over dit probleem. Voedingsexperts van tientallen Europese dierentuinen buigen zich volgende week in de Arnhemse Burgers’ Zoo over diëten voor te dikke dieren.

Overgewicht is vooral een probleem voor mensapen, katachtigen en olifanten, weet Huisman. Volgens hem krijgen mensapen in Nederlandse diergaardes vrijwel geen fruit meer. „Er zit te veel suiker in.”

Krachtvoer Belangrijkste oorzaken van ongewenste gewichtstoename bij dierentuindieren zijn fruit en krachtvoer. Hoewel Nederlandse zoo’s op het gebied van kennis van diervoeding beter scoren dan de gemiddelde Europese dierentuin, komt overgewicht ook hier voor, zegt Huisman.