Nieuws Actueel

Gevlucht nationaal elftal van Eritrea stopt met voetballen

Van onze redactie 15 maart 2015

Image 4809349

"Ik zal dit nooit vergeten. Ik ben heel blij geweest met dit team", zegt sterspeler Horman Tecleab, bijgenaamd Xavi, terwijl hij warmloopt voor de benefietwedstrijd tegen een regionale selectie uit Gorinchem en omstreken.

Asiel De geschiedenis van wat het Dutch Soccer Team Eritrea is gaan heten, is zeker niet om te vergeten. In 2012, toen ze nog het Eritrese nationale voetbalelftal waren, besloten de spelers er met zijn allen tussenuit te knijpen. Na een toernooi in Oeganda keerden ze niet terug naar Eritrea, maar vroegen asiel aan.

Ze wilden niet meer terug naar de Oost-Afrikaanse staat waar oppositie niet wordt gedoogd, gevangenen worden gemarteld en iedere man voor onbepaalde tijd dienstplicht moet vervullen, soms wel 10 jaar lang.

Na omzwervingen in Oeganda en Roemenië, werd het team uitgenodigd naar Nederland te komen. Ze kwamen met z'n allen in Gorinchem terecht. De wijkagent daar belde een bevriende voetbalcoach: Robertino Lotto. "Hij vroeg: wil je bondscoach worden? Dat kun je niet weigeren natuurlijk", lacht Lotto. Zo werd het Dutch Soccer Team Eritrea vorig jaar zomer een internationale mediahype: tv, radio, zelfs The New York Times kwam naar Gorinchem.

Voorbij Nu, na 35 oefenwedstrijden, is het ook echt voorbij voor de Red Sea Boys. De spelers gaan nu ieder hun eigen weg. Ze konden als team bij elkaar blijven, maar moesten dan onderaan beginnen in de vierde klasse amateurs. Daar zijn ze te goed voor. Buiten het veld vormen de spelers vooralsnog wel een team. Ze wonen bij elkaar, verspreid over 5 flatjes in het Zuid-Hollandse stadje. Ze hebben allemaal een verblijfsvergunning en een uitkering. Ze mogen werken, maar dat vlot nog niet heel erg. De meesten spreken weinig Nederlands en maar een beetje Engels. Echt opgaan in de samenleving doen ze nog niet.

2 van de spelers hebben inmiddels onderdak. De 20-jarige middenvelder Horman 'Xavi' Tecleab speelt sinds een maandje bij het naburige Kozakken Boys, dat op het hoogste Nederlandse amateurniveau speelt.In de uitwedstrijd van Kozakken Boys tegen de amateurs van Ajax, afgelopen woensdag, scoorde Tecleab een van de vier doelpunten. "Ik ga erg mijn best doen voor de club", zegt hij. "Uiteindelijk wil ik hier erg graag bij een profclub spelen."