Nieuws Actueel

Gezocht: 2.000 politievrijwilligers

Van onze redactie 25 november 2014

Vooral in Oost-Nederland en Amsterdam is een nijpend tekort aan vrijwilligers.

Dat blijkt uit onderzoek door deze krant. Politievrijwilligers worden onder meer ingezet als toezichthouders bij evenementen en voor surveillance op straat.

Ze lopen rond in hetzelfde uniform als beroepsagenten en werken gemiddeld 1 dag in de week bij de politie, naast hun reguliere baan. Veel vrijwilligers dragen een vuurwapen.

Doelstelling verschoven Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft de doelstelling van 5.000 vrijwilligers in 2015 inmiddels verschoven naar eind 2016.

"Een gemiste kans", zegt Michael Sijbom, voorzitter van de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV). "Iedereen is het erover eens dat er te weinig blauw is op straat. Daarom is er haast bij om nieuwe politievrijwilligers te vinden."

Wervingscampagne Met een wervingscampagne hoopt de politie het aantal vrijwilligers op korte termijn uit te breiden. Onder de slogan 'Kom bij de politie' worden mensen via advertenties en spotjes opgeroepen hun vrije tijd te besteden aan politiewerk.

De politiebonden zijn kritisch over de wervingscampagne. "Politievrijwilligers vormen een mooie aanvulling als het gaat om taken waar gewone agenten weinig tijd voor hebben", zegt voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond (NPB).

"Maar de werving van vrijwilligers mag géén goedkope oplossing zijn om beroepsagenten werk uit handen te nemen. Daar maken wij ons zorgen over."