Nieuws Actueel

Gezond eten: wat is superfood?

Bram de Vrind 6 maart 2014

Gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, maar ook broccoli, worden aangemerkt als superfoods. Maar wat is eigenlijk superfood? Superfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

Lees ook:

Superfoods je reinste onzinEén op tien gelooft in superfoods Olijfolie mythe doorgeprikt

Bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, kokosvet, zeewier, tomaten, chiazaad, groene thee, bepaalde noten en donkere chocolade worden ook als superfood gezien. Er worden veel positieve eigenschappen toegedicht aan superfoods, schrijft het Voedingscentrum. Tien procent van de Nederlanders is ervan overtuigd dat ze naast hun dagelijkse voeding ook superfoods moeten eten. Superfoods zouden het libido verhogen, hart- en vaatziekten en kanker voorkomen, helpen met afvallen of depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen.

| Chiazaad

SceptischEr is niets mis met het eten van superfoods. Ze bevatten goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Maar het voedingscentrum is sceptisch over de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods. Ze zijn zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

| Broccoli

Variatie"Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten is variatie het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om te eten volgens de Schijf van Vijf en volop te variëren met groente en fruit”, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

| Kokosolie

De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag dus voor alle voeding gebruikt. "Het is logisch dat er veel verschillende superfoods worden genoemd. De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie."

| Bessen

OnafhankelijkHet Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zegt onafhankelijk van de voedingsindustrie te opereren.