Nieuws Actueel

GGZ Eindhoven kreeg meeste bezoek brandweer

Van onze redactie 29 december 2014

Dat blijkt uit jaarcijfers van de site alarmeringen.nl, die alle inzetten van de hulpdiensten laat zien. Bij de cijfers gaat het alleen om meldingen die automatisch worden verstuurd. Zulke installaties zitten in bedrijfsgebouwen, maar ook in hotels, verzorgingshuizen en andere instellingen. Mensen die zelf naar 112 bellen, zijn niet meegenomen.

De brandweer rukt in principe bij elke melding uit. Vaak blijkt het echter loos alarm. Soms is de brandweer nog onderweg als dat duidelijk wordt, soms blijkt het pas na aankomst. ,,De brandweer gaat eigenlijk altijd op weg en maakt de rit dan af, al is het alleen maar ter controle'', zegt Wilbert de Vries van alarmeringen.nl.

Meldingen

Het aantal meldingen blijkt ook uit de afgelopen weken. Zo ging de melder bij de instelling in Eindhoven af op 8, 9, 10, 11, 16, 18, 21, 22 en 27 december, en op 20 december twee keer. Ook in Den Haag gaat een paar keer per week het alarm af.

Bij plekken als Schiphol en het Botlek-gebied in de haven van Rotterdam valt het aantal automatische brandmeldingen juist mee, aldus De Vries.

In totaal heeft de brandweer dit jaar bijna 45.000 automatische meldingen gekregen. Dat betekent dat er elke twaalf minuten ergens een alarm afgaat. Koploper is de stad Rotterdam met bijna 9 procent van alle meldingen, gevolgd door Den Haag met bijna 7 procent. Amsterdam is derde met 3,5 procent. Een op de drie meldingen komt uit de provincie Zuid-Holland.