Nieuws Actueel

Giethoorn is een hit bij jonge Chinese toerist

Van onze redactie 7 april 2015

Image 4843788

Chang Li leunt op haar rolkoffer. Ze bestudeert de dienstregeling van de bus. "Ik ga naar Kie-to", zegt de jonge Chinese. "Euh, Giethoorn, ja. Waarom? Omdat Giethoorn op internet werd aangeraden."

Maar nu ze, samen met haar vriendin Xin Leilu, voor het station van Steenwijk staat, twijfelt ze. "In Amsterdam zeiden mensen dat ik niet moest gaan. En bij de Tourist Office waren ze verbaasd dat we graag naar Giethoorn wilden." Ze zijn vanmiddag met de trein naar het oosten gereisd. "We vonden het in Amsterdam zo vol. Voor het Anne Frank huis stond een rij van 3 uur." Ze zucht. "Niet te doen. In de Keukenhof was het ook heel erg druk." "Ja", zegt Xin Leilu lachend. "Allemaal Chinezen!"

'Iedereen wil naar Giethoorn' Pei Chi Hung gaat juist weer terug. Ze staat in Giethoorn bij de bushalte, waar de bestemming in Chinese karakters staat aangegeven. Ze heeft het leuk gehad. "Giethoorn staat in alle tijdschriften in Taiwan en China. Wij vinden kleine dorpen leuk en huizen bij het water ook. De mensen zijn vriendelijk." Pei – uit Taiwan – is met haar vriend eerst in IJsland geweest. Nu gaan ze weer terug. "Nee, naar Parijs hoef ik niet." Zij lacht ook. "Iedereen wil naar Giethoorn."

Eerst was 20% van de reizigers aan wie Jitze Prinsen zijn kekke – toevallig Chinese – gele fietsjes verhuurt Chinees. "Een jaar later was het 40%, toen 60 en nu is 80% van de toeristen hier Chinees. Nu is het nog leuk, maar ik ben benieuwd hoe het eindigt." Hij hoort verhalen van restauranthouders die de Chinezen apart van de andere toeristen in de serre zetten, omdat ze zo smakken tijdens het eten. En van kamerverhuurders die balen, omdat de gasten rijst koken op hun kamer. "Er wordt veel aan gedaan om die mensen hier te krijgen. Iedere keer weer gaat er een handelsmissie naar China."

Promotie Eigenaar Gabriëlla Esselbrugge van Hotel de dames van De Jonge is vaak mee geweest op handelsmissie. "We promoten heel Giethoorn in China. De reiswereld in China ontwikkelt zich razendsnel en wij merken dat Giethoorn vooral bij jonge individuele reizigers populair is."

Chinezen houden van de kleine familiebedrijven in Giethoorn: "We hebben een arrangement: koffie drinken met oma. Dan bakt mijn oma, die het hotel hier begonnen is, knieperties, wafeltjes, met zo'n ijzertje. De zuivelboerderij, de rietsnijders in de Weerribben, het vee. Ze vinden het allemaal geweldig. Ook omdat het authentiek is. Hier wordt nog echt geleefd. Chinese toeristen vinden het gewone leven leuk."