Nieuws Actueel

Giga-datacentra geen impuls voor regio

Van onze redactie 5 januari 2015

Met een oppervlakte van respectievelijk 40 en 43 hectare gaan de Nederlandse datacentra tot de grootste ter wereld behoren. Ze worden nog een slagje groter dan het Google-centrum in het dorpje Ghlin in Wallonië. Google investeert in Groningen ongeveer 600 miljoen euro. Microsoft, dat in Middenmeer bouwt, doet geen officiële uitspraken over het investeringsbedrag.

Hoop In beide gevallen wordt de komst van de internetreuzen aangegrepen als een boodschap van hoop, als een uitweg uit de economische ellende. Minister Kamp van Economische Zaken kwam speciaal voor de aankondiging van het Google-plan naar Groningen. "De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie", beloofde Kamp.

In 2007, toen Google voet aan wal zette in Ghlin, sprak toenmalig Waals president Elio di Rupo vergelijkbare woorden. Maar wat is er van terechtgekomen? Welke invloed heeft de komst van zo'n enorm datacentrum daadwerkelijk op een achterstandsregio?

Buitenland Niet veel, denkt de plaatselijke barvrouw Sophie. "Ik ken hier in het dorp niemand die daar werkt. Alle medewerkers komen uit het buitenland, de meesten uit Ierland. Je ziet ze hier nooit."

De Belgische vakbonden bevestigen dat. "Het terrein is gigantisch, maar er werken weinig mensen ter plekke", zegt Fréderic Michel, vakbondssecretaris in de regio Mons-Borinage. Hij schat hun aantal op 120. "Alle technische medewerkers komen uit het buitenland. De zeldzame Belg die er werkt, zit in de bewaking."