Nieuws Actueel

Gigahotel verrijst in 'Mekka-hattan'

Bram de Vrind 25 mei 2015

Abraj kudai mekka 335

Twaalf torens, 10.000 kamers, zeventig restaurants, vier helikopterplatforms, een winkelcentrum, congrescentrum, en een busstation. Het staat allemaal gepland in het Abraj Kudai hotel dat in Mekka, Saoedi-Arabië, verrijst. De 'stad in de lucht' die in 2017 voltooid moet zijn, wordt daarmee met afstand het grootste hotel ter wereld.

Het grootste hotel ter wereld is nu nog het MGM Grand Hotel in Las Vegas met 6.198 kamers. De bouw van het complex dat 3,1 miljard euro gaat kosten, is inmiddels in vole gang. Als het klaar is heeft de heilige stad er een contructie bij van 1,4 miljoen vierkante meter.

Koninklijke familieHet hotel verrijst op slechts 2 kilometer van de Masjid al-Haram, Mekka's heilige moskee, meldt projectontwikkelaar Dar al-handasah. Vijf verdiepingen worden ingeruimd voor de Saoedische koninklijke familie. Er zijn vier platforms voor gasten die het hotel per helikopter willen bezoeken.

HajjJaarlijks bezoeken zo'n 2 miljoen mensen Mekka voor de Hajj, de belangrijkste pelgrimstocht voor moslims. De rest van het jaar wordt de stad aangedaan door 20 miljoen bezoekers.

Mekka-hattanOm al die pelgrims en toeristen te huisvesten wordt in Mekka de ene na de andere wolkenkrabber uit de grond gestampt. Volgens Irfan al-Alawi, directeur van de Islamic Heritage Research Foundation, verandert de stad in een 'Mekka-hattan'. Verschillende historische gebouwen hebben al plaats moeten maken voor megaprojecten.

WeggevaagdDe in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie heeft als doel het culturele erfgoed van Saoedi-Arabië te beschermen. "Alles is weggevaagd om plaats te maken voor de onophoudelijke opmars van luxe hotels, die de heiligheid van de plek onderuit halen en normale pelgrims uit de markt prijzen", zegt hij tegen The Guardian.