Nieuws Actueel

Gijzeling NOS: Tarik stapelde leugen op leugen

Bram de Vrind 30 januari 2015

De 19-jarige Tarik Z. die donderdagavond zendtijd eiste bij de NOS en een beveiliger gijzelde, heeft een bekentenis afgelegd. Hij beweert dat het verhaal dat hij deel uitmaakte van een hackerscollectief, een verzinsel was.

Trigion trots op NOS-portierBesef dat ik niet alleen ben Overzicht: Gijzeling in NOS studio

Z. heeft gezegd dat hij in zijn eentje heeft gehandeld en niet namens een terreurgroep of andere organisatie.

Ook was volgens hem geen sprake van een op handen zijnde cyberaanval of explosieven die ergens verstopt zouden zijn. In een brief had hij daar donderdag wel mee gedreigd. In de brief stond ook dat hij niet alleen was. Z. liet weten dat hij bij een 'hackerscollectief' hoorde. Bij zijn actie gebruikte hij een nepwapen, dat niet van echt was te onderscheiden.

De jongeman uit Pijnacker wordt vrijdag om 15.00 uur voorgeleid op verdenking van gijzeling en bedreiging. Het Openbaar Ministerie wil dat hij langer wordt vastgehouden en laat een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren.

Wat hem tot zijn daad heeft gebracht is nog niet bekend en wordt onderzocht. Volgens de politie was er in ieder geval geen verband met andere gebeurtenissen in Nederland of het buitenland.

De actie van de man, waarvan de beelden de wereld over zijn gegaan, hebben tot discussie geleid over de veiligheid van de redacties in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil daar een gesprek over met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof en de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam. De NVJ noemt het zeer verontrustend dat iemand blijkbaar zo makkelijk een redactie kan binnendringen.