Nieuws Actueel

Glad of niet, de vrachtwagens rijden door

Herre Stegenga 6 januari 2016

Strooiwagen ijzel winterweer code rood

De gladheid heeft nauwelijks voor ongelukken gezorgd in Flevoland en Kampen. De ijzel had wel gevolgen voor bedrijven in de regio, schrijft het AD.

Op de A6 bij Bant gleden maandagavond twee auto's van de weg. Verder kon de politie gisteren geen incidenten noemen. "Het valt erg mee in Flevoland", laat een woordvoerder weten.

AfgebeldOok op social media was het rustig. 'A6 goed te berijden', twitterde iemand gistermorgen. 'Behalve een bevroren auto is er in #Lemmer en #Emmeloord niets aan de hand.'

Niet dat de ijzel zonder gevolgen bleef in deze regio. Boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos moest het gisteren zonder een groot deel van zijn 'personeel' stellen, zegt hij. "De reclassering, die taakstraffen laat uitvoeren in het natuurgebied, en 's Heeren Loo, een zorginstelling, hebben afgebeld." Kwestie van het zekere voor het onzekere nemen. De natuur heeft in elk geval niet te lijden onder het weer, zegt hij. "Neuh, het gaat hier goed."

BlikschadeTwee vrachtwagens van transportbedrijf Wezenberg uit IJsselmuiden belandden maandagavond naast de weg. Tussen Heerenveen en Drachten en ergens in Duitsland, zegt directeur Gert Wezenberg. De chauffeurs kwamen met de schrik vrij, de trucks liepen wat blikschade op. "Niets ernstigs", zegt Wezenberg. Op een totaal van 150 vrachtwagens stelt dit weinig voor, vult hij aan.

Houdt het bedrijf wagens aan de weg als het glad is? Zelden, zegt de directeur. "Als wij het voorbeeld zouden volgen van wat de bus en de trein doen, hielden we geen klant over."

VerswarenAls het gaat om emballage (verpakkingen), wil Wezenberg nog wel eens een rit afbreken of uitstellen. "Maar wij vervoeren vooral verswaren en die kunnen niet wachten. Dat móeten we afleveren. Het kan niet anders."

Nu heeft de klant er in de regel begrip voor dat een vrachtwagen later komt bij bar weer, zegt Wezenberg. "Dat is het voordeel. Tijden worden soms losgelaten. Het haalt ook druk weg bij de chauffeur. Hij kan rustigaan doen."

RoekeloosToen hij maandagavond een seintje kreeg van het ongeluk in Friesland, stapte hij meteen in de auto en ging ernaartoe. Vooral om de chauffeur gerust te stellen, zegt hij. "Dat doen we meestal."

Het was glad, hij reed met 80 tot 90 kilometer per uur door Flevoland naar Friesland. Toch werd hij een paar keer met hoge snelheid ingehaald. Roekeloze automobilisten die zich niets aantrokken van de ijzel, Wezenberg begrijpt dat niet. "Je schrikt je rot. Doe toch voorzichtig, denk ik dan."

Waarschuwing voor mensen die vandaag de weg op moeten: de kans op ijzel blijft, houd het weerbericht in de gaten.