Nieuws Actueel

Glastuinbouw beleeft beste jaar in tijden

Fred Vermeer 20 november 2015

Goedjaarvoorglastuinbouw1065

Na jaren van economische malaise gaat het de glastuinbouw eindelijk weer voor de wind, dat schrijft het AD Den Haag Westland. Prijzen trekken aan, kwekerijen worden weer verkocht of verhuurd en er worden zelfs weer nieuwe bedrijven gebouwd.

Een goed jaar. Die woorden hebben veel eigenaren van Westlandse glastuinbouwbedrijven de afgelopen jaren niet kunnen uitspreken. Maar dit jaar voor het eerst weer wél. "In de groenteteelt kunnen we over het algemeen spreken van een heel aardig jaar", zegt Jos van der Knaap, voorzitter van LTO Glaskracht Westland, de belangenbehartiger van de tuinders.

"Het begon weliswaar erg matig, maar daarna ging het heel goed. Vooral komkommerkwekers hebben het heel goed gedaan dit jaar, maar ook voor tomaten, paprika’s en aubergines was het globaal gezien prima. Tomatenkwekers hebben drie hele goede maanden gehad. Die waren zó goed dat ze al kunnen spreken van een goed jaar."

En dat was lang geleden. Volgens Van der Knaap is dat deels te verklaren door de slechte oogst in landen als Spanje en Polen. ,,Daar is het zó warm geweest dat het gewas op een gegeven moment gewoon op was,’’ zegt Van der Knaap. ,,Dat leidt tot een lagere productie.’’

Lichtpuntjes In de jaren hiervoor waren weinig lichtpuntjes te zien in de sector, maar dit jaar is een geweldige opsteker voor de glastuinbouw, weet ook Van der Knaap. "Er staat niet één fatsoenlijk glastuinbouwbedrijf meer te koop of te huur in Westland", aldus de tuinbouwvoorman.

Arne van Aalst, algemeen directeur van tomatentelersvereniging Prominent, spreekt van een jaar met twee gezichten. "Tot medio augustus was het voor de trostomatenkwekers matig tot slecht", blikt hij terug. "Daarna ging het lange tijd goed, tot twee weken geleden. Dat heeft met name te maken met droge perioden en de warme tijd in landen als Spanje en Marokko. De export vanuit die landen is later op gang gekomen. Voor Nederlandse kwekers sneed het mes aan twee kanten. Ze konden exporteren naar die landen, die zelf ook later op de markt kwamen. Er komen nu stromen tomaten uit Spanje en Marokko."

Veel tomatenkwekers zijn nu van teelt aan het wisselen. Het areaal aan tomaten dat wordt geteeld met behulp van belichting, neemt elk jaar met een paar procent toe, weet Van Aalst. "Klanten willen het hele jaar door tomaten krijgen van dezelfde goede kwaliteit", zegt hij. "Kwekers willen vaste klanten zo veel mogelijk behouden en hen niet in de verleiding brengen zich te wenden tot kwekers in Spanje of Marokko. Veel supermarkten willen zekerheid als het gaat om de belevering en daar moeten wij voor zorgen."